Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blåsarsymfonikerna och Statens Fastighetsverk kommer nu att tillsätta en oberoende undersökning av vad en skälig marknadshyra för Musikaliska kvarteret kan vara. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Liten ljusning för hotade Musikaliska kvarteret

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms äldsta konserthus, Musikaliska kvarteret, hotas av chockhyra. Men efter högljudda protester och en omfattande namninsamling har Statens Fastighetsverk och Blåsarsymfonikerna inlett en diskussion kring hyreshöjningen.

Under torsdagen hölls ett möte mellan Blåsarsymfonikerna som står på kontraktet och Statens Fastighetsverk som äger byggnaden på Nybrokajen i Stockholm.

Tillsammans, ska man nu ta fram en oberoende bedömning på vad en marknadsmässig nivå för hyran av Musikaliska kvarteret kan vara.

”Tillsammans diskuterar vi om denna bedömning ska genomföras av hyresnämnd eller annan utomstående part.” skriver Statens Fastighetsverk i en kommentar till Kulturnyheterna.

– Vi står långt ifrån varandra utifrån en värdering vad en marknadshyra för Musikaliska kan vara. Men det var en öppning för att ändå ha en gemensam process för att undersöka vad marknadshyran skulle kunna ligga på, säger Elin Nordquist, vd för Blåsarsymfonikerna.

Hyreshöjning på 60 procent 

Det var i december som Statens Fastighetsverk meddelade en hyreshöjning på 60 procent. Vilket skulle innebära en hyra på 6,5 miljoner årligen. En höjning som hyresgästen Blåsarsymfonikerna, motsatt sig med anledning av huset skick.

– Värderingen är grundat på en bild av att det här huset är något annat än vad det är. Detta är grundat på att det här är ett fullt fungerande konserthus, säger Elin Nordquist, vd för Blåsarsymfonikerna.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.