Enormt stöd för Musikaliska kvarteret: ”Ett massivt gensvar”

Uppdaterad
Publicerad

Statens fastighetsverk vill chockhöja hyran för Musikaliska kvarteret vid Nybrokajen i Stockholm. Sedan det blev känt har en räddningsaktion dragits igång och idag lämnades en namninsamling in till myndigheten.

Namnunderskrifterna överlämnades idag till Ingrid Eiken, generaldirektör på Statens Fastighetsverk men kommer också lämnas till kulturdepartementet och till Amanda Lind (MP), ordförande i riksdagens kulturutskott.

Uppropet syftar till att trygga musikens framtid i Musikaliska kvarteret. Tidigare i mars hölls även en festival i huset där artister och musiker som Bo Kaspers orkester, Anne Sofie von Otter och Loney Dear visade sitt stöd.

”Ett massivt gensvar”

Dirigenten Sofia Winiarski, som står bakom initiativet för namninsamlingen, är överväldigad över gensvaret.

– På mindre än ett dygn hade vi samlat in över 5000 namnunderskrifter och nu är vi uppe i 26 000.

I Musikaliska kvarteren delades de första Nobelprisen ut, och här fick även Birgit Nilsson och Georg Riedel sin musikaliska bildning. Sofia Winiarski betonar vikten om varför musiken måste få stanna i huset.

– Det har en oersättlig plats i det svenska musik- och kulturlivet. Om musiken då upphör i det här huset så raserar man en del av svensk kulturhistoria.

Se mer om turerna kring Musikaliska kvarteret i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.