Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender ”Kronprinsen som försvann”. Foto: TT

Disney-inspirerad saga blir årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

En spännande vintersaga i 1700-talsskrud med en prins på vift och vänskap över klassgränserna. Där har ni årets julkalender: Kronprinsen som försvann.

– Jag tror absolut att det här blir en klassiker, säger Maria Lundqvist, som spelar en av rollerna.

När mamma drottningen plötsligt försvinner tvingas kronprins Carl Wilhelm att fly från det kungliga slottet. Ute i den hårda verkligheten träffar han den fattiga flickan Hilda, som hjälper honom att gömma sig med falsk identitet som barnhuspojken Ville.

Regissören Tord Danielsson beskriver Kronprinsen som försvann som en vintrig berättelse med både spänning och humor, som utspelas någon gång för länge sedan. Inspirationen kommer från klassiska sagor, men också från matinéfilmer och Disney.

Danielsson regisserade även tidsreseäventyret Jakten på tidskristallen som var SVT:s julkalender 2017. Han har alltid dragits till fantastiska berättelser. Att skapa verklighetsflykt var det som fick honom att ge sig in i yrket från första början, berättar han.

– För mig och säkert för många andra så handlar det om att få glänta in i en helt annan värld och bryta vardagen. Vill man ha radhus kan man titta ut genom fönstret, säger han.

Van från Utvandrarna

Inspelningarna har precis dragit i gång och i en studio i Stockholm har man byggt upp ett murrigt värdshus där en stor del av julkalendern utspelas. I närheten ståtar ett tjusigt kungligt gemak samt ett gömställe uppe bland stadens taknockar.

Krogen drivs av Hildas farmor och hon och hennes lillebror hjälper till med att sköta stället. Hilda spelas av 13-åriga Kerstin Linden, som närmast spelade Lill-Märta i Utvandrarna. Hon gillar att trä på sig 1700-talskläderna och att träda in i rollen.

– Hildas föräldrar är döda och hon drömmer om att få åka ut med en båt och fiska. Hon är finurlig och lustig. Jag är faktiskt ganska van vid det här. I Utvandrarna hade jag ju liknande kläder och så. Jag tycker att det här jättehäftigt, säger hon.

Nu ser hon fram emot att få berätta om sitt nya jobb för fler än bara familjen.

– Det är inte så många som vet om det här än, men de som vet tycker att det är jättecoolt. Det tycker jag också. Det ska bli kul att höra vad alla säger sen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer