Disney köper partnern Pixar för 57 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Tiden har hunnit i kapp och nästan sprungit förbi den gamla studion för tecknad Disneyfilm. Men genom att köpa samarbetspartnern Pixar för 57 miljarder kronor räddas den tecknade filmen inom Disneykoncernen.

Många av oss har sett Disneys Hitta Nemo, Toy Story och Superhjältarna. Alla har de setts av över en miljon svenskar, och filmerna har spelat in miljarder till Disney. Men någon Disneytecknare har inte varit i närheten av produktionerna. I stället är det animationsföretaget Pixar som har stått för de datoriserade penseldragen.

När Disney själva på senare år försökt med gammal klassisk stil, med handmålade bildrutor som i Björnbröder, Skattkammarplaneten och Atlantis, har succéerna uteblivit. Det har onekligen hänt saker inom branschen sedan Disney utvecklade tekniken och hade premiär på sin första tecknade långfilm, Snövit, 1937.

Nya tider

I och med Pixar-affären, där Disney betalar med egna aktier värda hisnande 57 miljarder kronor, väntar nya tider för Disneys animationsverksamhet.

Gladast över affären är, kan man förmoda, gamle Applechefen Steve Jobs. För 20 år sedan köpte han Pixar av George Lucas, för en summa som i det här sammanhanget måste beskrivas som kaffepengar. Han äger i dag 50,6 procent av Pixar och kommer när hela affären med Disney är genomförd att vara Disneys största enskilda aktieägare. Han kommer också att få en plats i Disneys styrelse.

I den nya sammanslagna tecknarstudion blir hans högra hand på Pixar, Ed Catmull, vd. Skaparen av framgången Toy Story, John Lasseter, blir kreativ chef.

Första testet för nya Disney är premiären på den tecknade filmen Cars. Den kommer till Sverige i augusti.

Dödförklarad

Tecknad film och därmed Disney har dödförklarats som filmgenre mer än en gång – men lyckats med konststycket att resa sig och komma igen.

På 40-talet hette utmanaren Warners Bros, som med tuffingar som Snurre Sprätt och Daffy vände sig mot det sockersöta och siktade in sig på en vuxen publik.

Filmen Lejonkungen var en Disneyproduktion. Men filmens skapare Jeffrey Katzenberg schabblades bort av Disney. Via företaget Dreamworks skapade han senare succéer som Shrek och Ringaren i Notre Dame.

Med köpet av Pixar ska Disney visa att gammal är äldst.

TT

Fakta: Pixlar och Disney

Applechefen Steve Jobs köpte Pixar för 20 år sedan för motsvarande 77 miljoner kronor.

Företagets rörelseresultat förra året var 1,6 miljarder kronor.

Köparen Disney omsatte 246 miljarder kronor på allt från film till nöjesparksverksamhet runt om i världen. Rörelseresultatet förra året var 33 miljarder kronor.

Genom köpet säkras tillgång till figurerna som bygger framgången i nöjesparkerna.

Med Jobs vid rodret kan också distributionen av framtida filmer finna nya vägar via till exempel Ipods.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.