Disney vill stoppa all sin verksamhet i Ryssland, efter landets invasion av Ukraina. Foto: Richard Drew/AP

Disney stoppar all verksamhet i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Disney arbetar just nu med att stoppa all sin verksamhet i Ryssland. Sedan tidigare har företaget meddelat att man vill pausa alla nya filmpremiärer i landet.

En talesperson för Disney meddelade Variety på torsdagen att företaget planerar för att stoppa all verksamhet i landet, till följd av Rysslands invasion av Ukraina.

Redan i förra veckan gick Disney ut med att man pausar alla nya filmpremiärer i Ryssland:

”Efter den oprovocerade invasionen av Ukraina och den tragiska, humanitära krisen i landet, pausar vi alla biopremiärer i Ryssland”, sa en talesperson för Disney då.

Nu vidtar företaget ytterligare åtgärder i syfte att helt stänga ner sin verksamhet i landet.

Tv-kanaler kan stoppas

Disney äger och driver flera linjära tv-kanaler i Ryssland, liksom en Disney-kryssning, som utgår från St Petersburg. Även National Geographic, som ägs av Disney, kommer inte längre att finnas tillgänglig i Ryssland. Disney är dessutom ägare till ett flertal av världens största nöjesvarumärken (som Marvel, Pixar och Star wars).

Exakt hur och i vilken utsträckning dessa påverkas av beslutet är inte känt.

Personalen får jobba kvar

”Några av dessa verksamheter kommer vi att stoppa omgående. Andra aktiviteter, så som linjära tv-kanaler och vissa produktlicenser, kommer vi inte att kunna ta bort lika snabbt på grund av hur avtalen ser ut”, säger Disneys talesperson.

Företagets personal i Ryssland kommer att få behålla sina anställningar, meddelar företaget.

Sedan tidigare har Amazon, Netflix och WarnerMedia beslutat att antingen pausa eller stoppa sina verksamheter och tjänster i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.