Countrytrion Dixie Chicks stryker ordet ”dixie” i bandnamnet. Foto: Gus Ruelas/AP/TT

Dixie Chicks stryker ”dixie” ur namnet

Uppdaterad
Publicerad

Countrytrion Dixie Chicks stryker ordet ”dixie” i bandnamnet, eftersom ordet ofta förknippas med slaveriet i USA.

Bandet kommenterar inte direkt namnbytet, mer än att de vill vara här och nu. Men The Chicks har också släppt låten March march, vars video och text innehåller referenser till antirasismprotester, kritik mot vapenlagar och hbtq-rättigheter. Även Greta Thunberg dyker upp på en bild i videon.

Bandet uppger att man har kollat med ett Nyzeeländskt band som också heter The Chicks, om det var okej att dela namn.

”Vi är hedrade över att samexistera tillsammans i en värld med de här exceptionellt talangfyllda systrarna”, säger en talesperson för det nya The Chicks till Pitchfork.

Folklig benämning

”Dixie” är en folklig benämning på de amerikanska sydstaterna generellt. Men det syftar också på de delstater som tillhörde Konfederationen, vilka förespråkade slaveri i samband med det amerikanska inbördeskriget och försökte att bryta sig ut och bilda en egen stat.

Den senaste tiden har röster höjts för att bandet därför skulle styrka ”dixie”, rapporterar tidskriften Paper.

Skämdes för Bush

Nyligen ändrade även bandet Lady Antebellum namn till Lady A, eftersom ordet ”antebellum” används för att beskriva kulturen som rådde i södra USA före det amerikanska inbördeskriget.

Bandet som tidigare kallades Dixie Chicks bildades 1989 och uppmärksammades stort 2003, när medlemmen Natalie Maines sade att hon skämdes för att dåvarande presidenten George W Bush kom från hemdelstaten Texas, och att bandet var kritisk till invasionen av Irak. Det ledde till att bandet bojkottades av amerikanska radiostationer. De släppte tre år senare låten Not ready to make nice som ett svar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.