Foto: TT

Djurvänner uppmanar till bojkott av Hallström-film

Uppdaterad
Publicerad

I ett videoklipp publicerat på TMZ går det att se hur en schäfer är nära att drunkna under inspelningen av Lasse Hallströms nya film ”A dog's purpose”. Nu uppmanar djurrättsorganisationen Peta till bojkott av filmen.

– Peta uppmanar hundälskare att bojkotta filmen för att skicka budskapet att hundar och andra djur bör behandlas humant, inte som filmrekvisita, säger Lisa Lange vid djurrättsorganisationen Peta, till AFP, efter att TMZ publicerat filmklippet som visar behandlingen av hunden.

Inspelningen ägde rum under hösten 2015 i Kanada. I videoklippet ses en schäfer kämpa vilt för att slippa hoppa ner i en konstgjord fors. Till slut är schäfern i vattnet och sjunker under ytan innan någon i filmteamet skriker att de måste bryta.

Anmält händelsen

Djurrättsgruppen Animal justice har anmält händelsen till kanadensiska myndigheter.

– Det är olagligt att tillfoga djur ångest och lidande, och det finns inget kryphål som låter Hollywoodfilmare att komma undan med att misshandla djur vid filminspelning, säger Camille Labchuk vid Animal Justice, till AFP.

”Väldigt besvärad”

Enligt uppgifter till TMZ ska Lasse Hallström ha varit på plats under inspelningen av scenen, men regissören skriver på Twitter att han inte närvarade.

”Jag är väldigt besvärad av videon från inspelningen av min film 'A dog's purpose'. Jag såg inte den här händelsen. Vi var alla engagerade i att skapa en kärleksfull och trygg miljö för alla djuren i filmen”, skriver Hallström och fortsätter:

”Jag har blivit lovad att det ska göras en grundlig utredning av händelsen och att förseelser kommer att rapporteras och straffas.”

Josh Gad, som gör rösten till filmens många hundar, har även han uttryckt obehag över vad videon visar.

”Jag vet inte alla detaljer och kan inte tala om hur försiktiga man var i denna stund (eftersom jag aldrig var på inspelningen av filmen), men jag är skakad och ledsen att se ett djur göra något mot sin vilja”, skriver Gad på Facebook.

”Hercules mår bra”

Produktionsbolaget Amblin har också uttalat sig efter att videon publicerades och de menar att inspelningsteamet följde nödvändiga säkerhetsåtgärder för att skapa en trygg miljö för schäfern Hercules och de andra djuren i filmen.

”Det var flera dagars repetition inför vattenscenerna för att säkerställa att Hercules var bekväm med alla stuntscener. Under inspelningsdagen ville inte Hercules göra scenen som fångades på film, så Amblin fullföljde inte filmningen.”

Uppdatering: En utredning från the American Humane Association har kommit fram till att inga hundar skadades under inspelningen, och att klippet som beskrivs ovan hade manipulerats för dramatisk effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.