Dolly Parton: Ingen staty över mig tack

Uppdaterad
Publicerad

En Dolly Parton-staty mitt i Nashville, det vill Tennesses folkvalda se. Men någon staty vill föremålet själv inte veta av. 

“Med allt som händer i världen tycker jag inte att det är lämpligt att sätta mig på piedestal just nu”, twittrar countrydrottningen. 

De styrande i Tennessee vill resa en staty över Dolly Parton utanför klassiska country-templet Ryman Auditorium i centrala Nashville, såväl delstatens som countryns huvudstad. Förslaget lades fram i delstatskongressen i januari och ska upp för omröstning på tisdag.

Parton tackar nu de styrande för att de ens övervägt en staty över henne men ber dem att helt och hållet dra tillbaka förslaget.

”Fast jag hoppas att ni någon gång, många år in i framtiden eller kanske efter det att jag har gått bort, fortfarande känner att jag är värdig äran, då kommer jag som tacksam Tennesseebo definitivt att stolt vilja stå (staty) i vår fantastiska delstatshuvudstad”, skriver Parton i ett uttalande.

”Hon har fel”

Den kongressledamot som lade fram förslaget, demokraten John Windle, säger till The Tennessean att han respekterar Partons åsikt men också att världen behöver fler som Dolly Parton.

– Mer än någonsin, säger han och står på sig. I stället för att dra tillbaka förslaget vill han få sångerskans fans att få henne att ändra inställning.

– För hon har fel. Hon förtjänar det här, säger Windle.

Förslaget om en Dolly Parton-staty togs första gången upp i fjol, under en debatt om att ta bort en byst av Nathan Bedford Forrest, sydstatsgeneral och Ku klux klan-ledare, som då stod i delstatens kongresshus. Den och ytterligare två byster togs efter en omröstning i kongressen bort.

Tackade nej till Trump

Statyn är inte den enda hedersbetygelsen Parton inte vill ha. Två gånger tackade hon nej till USA:s förre president Donald Trump, som ville ge henne presidentens frihetsmedalj och tidigare i år sade hon att hon inte visste om hon skulle ta emot samma medalj från Joe Biden.

Förutom ett otal hitlåtar, över 100 miljoner sålda skivor och medverkan i flera filmer och tv-serier på meritlistan har Dolly Parton arbetat mycket med välgörenhet. Bland mycket annat donerade hon i fjol motsvarande runt tio miljoner kronor till forskning för att ta fram ett vaccin mot coronavirus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.