Sångerskan och låtskrivaren Dolly Parton vid en konsert i Nashville 2015. Foto: Wade Payne/TT

Dolly Parton gör musik att släppa efter sin död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska sångerskan och låtskrivaren Dolly Parton planerar att fortsätta musikkarriären in i evigheten och spelar in musik som ska släppas efter hennes död.
– Jag försöker avsiktligt spela in musik för just det ändamålet, säger hon i WNYCs podcast Dolly Partons America.

I det sista avsnittet av WNYCs podcast Dolly Partons America berättar den amerikanska sångerskan om sin plan för att bevara sitt musikaliska arv.

– Jag har hundratals, till och med tusentals låtar och många av dem har inte ens spelats in ännu. Det finns tillräckligt för att fortsätta för alltid med min musik, säger Dolly Parton.

Tror på att vara förberedd

Hon berättar i podden att hennes plan för att göra sin musik odödlig är att spela in sin sång för att framtidens låtskrivare och producenter ska kunna använda den till att skapa ny musik.

– Vem som helst, var som helst i världen kommer kunna ta min sång när jag är borta, och bygga ett komplett arrangemang i vilken stil som helst, säger Dolly Parton.

Hon säger också att hon inte vill att hennes livsverk ska bli föremål för rättsliga tvister efter att hon dör:

– Jag tror på att vara förberedd. Jag vill inte lämna mitt material på samma sätt som Prince eller Aretha eller nån annan som inte har planerat framåt.

Flera artister lever vidare postumt

Dolly Parton är inte den enda kulturpersonligheten som planerar för tiden efter döden. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den skotska kontsnären Katie Patersons projekt The future library där utvalda författare ges möjlighet att skriva ett verk som inte kommer att släppas förrän år 2114. En av de medverkande är den norske författaren Karl Ove Knausgård.

– Det sätter livet här och nu i perspektiv. När böckerna blir lästa kommer ingen av oss längre att finnas. Klarar vi att tänka oss det?, sade han tidigare till NRK om sin medverkan.

Även musikerna David Bowie och Leonard Cohen lever vidare med nytt material efter att de har gått bort, båda har släppt musik postumt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer