Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tigran Feiler, Latinamerikakorrespondent, förklarar konflikten mellan Elon Musk och domarna i i Brasiliens högsta domstol. Foto: SVT/ EPA/ZBIGNIEW MEISSNER POLAND OUT

”Domaren som vill sänka Elon Musk”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Medieplattformen X:s ägare, Elon Musk, har i en serie attacker krävt att en domare i Brasiliens högsta domstol ska avsättas. SVT:s latinamerikakorrespondent förklarar vad konflikten handlar om.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Kan du namnet på någon ledamot i Sveriges högsta domstol? Nähä, jag trodde väl det. I Brasilien är domarna i högsta domstolen knappast anonyma funktionärer och ingen stjärna lyser starkare – och väcker mer avsky – än Alexandre de Moraes.

Han driver rättsprocesserna mot expresidenten Jair Bolsonaro och tar sig gärna an laddade rättsfall. Nu står De Moraes i centrum för den uppmärksammade konflikten med X:s ägare Elon Musk.

Brasilien är en av X:s största och viktigaste marknader. Högsta domstolen med De Moraes i spetsen kräver att X blockerar konton som anklagas för att hota demokratin och att ha bidragit till stormningen av myndighetsbyggnaderna i huvudstaden Brasilia i fjol. Musk vägrar och kräver att De Moraes ska avgå eller avsättas.

För Bolsonaro-sidan förkroppsligar De Moraes försöken att tysta obekväma röster. Medan många anhängare till Brasiliens socialdemokratiska president Lula da Silva ser De Moraes som en nyckelfigur i kampen för att försvara demokratin från bolsonarismens upprepade angrepp. Inte minst efter nya avslöjanden om hur nära landet var ett kuppförsök efter Bolsonaros valförlust 2022.

Frågan om reglering av internet är kontroversiell även bland Bolsonaros politiska motståndare. Där finns röster som varnar för att myndigheterna går för långt i sin iver att stävja antidemokratiska strömningar i den digitala världen.

Musk ser sig själv som en försvarare av yttrandefriheten och har en tydlig politisk agenda med sympatier för ledare på högerkanten som Bolsonaro i Brasilien och Milei i Argentina.

Nu hotas X:s framtid i Brasilien från två håll: myndigheterna antyder att plattformen kan kastas ut om företaget fortsätter trotsa brasiliansk lag och Musk flaggar för att X kan lämna landet om det fortsätter komma krav på att konton ska blockeras.

I dag spelar de digitala plattformarna en avgörande roll i politiken och frågan om vem som bestämmer spelreglerna blir därför central. Den konflikt som utspelar sig i Brasilien kan snart bli verklighet även i andra länder.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.