Den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault i Svea hovrätt Foto: Jonas Ekströmer, TT

Kulturprofilen Jean-Claude Arnault döms för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer Kulturprofilen Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt, och skärper därmed tingsrättens dom. Han döms till två år och sex månaders fängelse.- Det är ställt utom rimlig tvivel att den tilltalade gjort sig skyldig till våldtäkt, säger hovrättens ordförande Lars Dirke.

I dag kom beskedet att hovrätten skärper tingsrättens beslut och dömer Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt. Han ska även betala 215 000 kronor i skadestånd till målsägande.

– Min klient är oerhört tacksam och extremt lättad, säger målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz till SVT Nyheter.

I oktober dömde tingsrätten Kulturprofilen till två års fängelse för en våldtäkt. Domen överklagades dock av både åklagare Christina Voigt och den dömde mannen, och den 14 november avslutades förhandlingarna i Svea hovrätt.

– Jag tycker det är en rimlig påföljd, säger åklagare Voigt till SVT Nyheter om hovrättens skärpning av tingsrättens dom.

”Min klient är bestört”

Arnaults försvarsadvokat Björn Hurtig uttalade sig för SVT Nyheter efter att ha tagit del av domen och pratat med sin klient.

– Min klient är bestört på allvar. Han är förvånad, uppriven och ledsen. Han hävdar fortsatt sin oskuld. Efter att ha deltagit i den här processen är jag beredd att tro honom faktiskt, säger Hurtig.

Björn Hurtig spekulerar vidare i vad han tror påverkade hur hovrätten bedömde bevisningen.

– Möjligen har det att göra med det massmediala trycket, eller att så många vittnen säger samma sak om vad någon annan har sagt. Det får var och en gissa sig fram till, men jag delar inte bevisvärderingen över huvud taget.

Han säger nu att han ska överklaga till Högsta domstolen.

Nya bevisning framfördes

I hovrättens prövning har bland annat Arnaults fru och akademiledamoten Katarina Frostenson tillåtits vittna, och ny bevisning har presenterats bland annat i form av utdrag ur ett skönlitterärt verk skrivet av målsäganden.

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter år 2011. Kulturprofilen dömdes ursprungligen till att betala ett skadestånd på 115 000 kronor och till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen, av tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.