Dorotea Bromberg är förläggare på Bromberg bokförlag och har precis kommit hem från Bokmässan i London Foto: TT

Utländska förläggare om Nobelprisets framtid: Sjabbla inte bort det

Uppdaterad
Publicerad

Både Nobelprisets och litteratursveriges anseende svävar i fara när krisen i Svenska Akademien fortsätter att växa. Förläggarna Svante Weyler och Dorotea Bromberg tror båda att situationen påverkar det övriga kulturlivet, men att den anrika institutionen kommer att bestå.

Dorotea Bromberg är förläggare på Bromberg bokförlag och har precis kommit hem från Bokmässan i London. Bland utgivningen på Brombergs bokförlag finns flera Nobelpristagares verk med. På sin resa har Dorotea Bromberg pratat med utländska kollegor om krisen i Svenska Akademien och Nobelprisets framtid.

– De bara gapar. De förstår inte vad som händer. De bara säger ”Men fixa det då! priset är av alldeles för stor betydelse för att ni ska sjabbla bort det”.

Skadar kulturlivet

Anseendet har skadats, och det är inte bara De Adertons rykte som tar stryk menar Svante Weyler, förläggare på Weyler förlag, som bland annat ger ut den ungerska Nobelpristagaren Imre Kertész. 

– Det finns i varje samhälle vid varje tid en sorts latent kulturförakt eller misstänksamhet. När högkulturen och de som representerar den uppför sig så här drabbar det hela kulturen, och det göder denna misstänksamhet.

– Det kan föda ett visst förakt för ”de där gubbarna”, man säger att de inte fattar något och att de tillhör 1800-talet. Jag tycker det är synd, för jag tycker att kulturen är extremt viktigt i våra liv, säger Dorotea Bromberg.

Ingen undergång

Nobelpriset i litteratur har en lång historia och har varit i blåsväder förut – både Dorotea Bromberg och Svante Weyler menar att det ska mycket till för att rucka på en så anrik institution. Men den senaste tidens avhopp kommer troligen inte att gå obemärkt förbi. 

– Just i år kommer man att tänka i hela världen ”Är inte den där juryn lite liten? Är det inte lite många författare som har lämnat juryn?”, säger Svante Weyler.

– Det finns absolut en risk, och därför tycker jag att man måste agera snabbt och beslutsamt. Men det är ingen som har ifrågasatt kompetensen hos Akademien och det tycker jag är fantastiskt, och världen förväntar sig att det ska finnas en fortsatt kompetent Akademie som ska dela ut ett pris, säger Dorotea Bromberg.

Liknar det med hovet

Trots den senaste tidens turbulens tror Svante Weyler att Svenska Akademiens över tvåhundraåriga historia kommer att fortsätta.

– Man kan väl likna det med hovet. Kungen har också upplevt en del mörka stunder, men genom att bara stå kvar och fortsätta utan att förändra något i grunden så kan man klara av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.