Se protesterna vid helgens dragshow-tävling i Budapest. Foto: TT /Reuters

Dragshow-artister protesterar mot nya hårda hbtq-lagar

Uppdaterad
Publicerad

Ungern tar krafttag mot homosexualitet genom nya lagar som börjar under torsdagen. Rädslan och oron är stor bland hbtq-personer i landet, och lagarna var ett hett samtalsämne när årets dragqueen skulle krönas i Budapest i helgen.

I juni drev premiärminister Viktor Orbáns konservativa högerregering igenom en lag som gör det olagligt att visa, skildra eller porträttera personer som ”avviker från sitt biologiska kön” eller är homosexuella i ungersk tv före klockan 22 på kvällarna.

Den nya lagen innebär även att det inte längre ska vara tillåtet att informera om hbtq-frågor i skolornas undervisning.

Lagen har väckt starka reaktioner runt om i världen. Företrädare för 18 EU-länder har skrivit under ett brev där lagen kritiseras, däribland Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron.

I Ungern råder stor oro bland landets hbtq-personer, men trots detta genomfördes i helgen tävlingen Årets dragqueen 2021 i Budapests utkanter.

De nya hårda lagarna var samtalsämnet för kvällen.

– Låt oss festa hårt medan vi fortfarande kan, utbrast tävlingens konferencier Queen Bonnie Andrews från scenen.

Se reportaget från dragqueen-tävlingen i Budapest i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.