Viktor Orbáns regering har lagt fram ett lagförslag för att förbjuda ”främjande av homosexualitet” i Ungern. Foto: Laszlo Balogh/TT

Nytt lagförslag i Ungern: Förbjud ”homofrämjande”

Uppdaterad
Publicerad

Ungerns parlament har klubbat igenom flera lagar som påverkar hbtq-personers vardag under pandemin. Men nu vill Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans regeringsparti Fidesz gå ännu längre. De vill förbjuda ”homofrämjande”.

– Samfundet måste reagera, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

I fjol antog det ungerska parlamentet nya lagar som förbjuder samkönade att adoptera i Ungern och ungrare att byta kön juridiskt.

Viktor Orbáns konservativa högerregering föreslår nu att även ”främjande av homosexualitet” ska förbjudas i Ungern, vilket framgår i ett lagförslag som AFP tagit del av, rapporterar TT.

Förslaget ingår i ett lagändringspaket som rör pedofili och kommer bland annat att hindra hbtq-grupper från att dela ut information, om det klubbas igenom.

RFSL: Vi är oroade

Amnesty International, Budapest Pride, RFSL och flera andra människorättsorganisationer har fördömt förslaget. Amnesty jämför det med lagarna som Ryssland införde 2013 och som straffar ”homosexuell propaganda” riktad mot barn. Organisationen skriver bland annat i ett uttalande att ungas yttrandefrihet och rättigheter kommer att begränsas kraftigt om förslaget godkänns och anklagar Ungern för att anamma diktatoriska modeller som strider mot europeiska värden, enligt TT.

RFSL anser att Sveriges regering bör protestera och samfundet reagera när det kommer sådan här lagförslag.

– Vi är oroade på grund av utvecklingen som vi sett i Ungern, men även i andra länder, så som Polen. Vi vet att det finns en nationalistisk våg som drar över Europa och vi vet även att detta drabbar hbtq-personer och deras rättigheter, säger RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios.

”Ett starkt slag mot hbtq-rörelsen”

EU har nyligen antagit en strategi för hbtq-personers rättigheter och utsett EU-parlamentet till en hbtq-zon, vilket tyder på att det görs saker för att stärka hbtq-personers rättigheter, anser Deidre Palacios. Men det kan göras mer, anser hon.

För i Polen har flera städer till exempel utropat sig till hbtq-fria zoner och i Ungern har premiärministern bland annat varnat för västerländska ansträngningar att ”experimentera med ett gudlöst kosmos, regnbågsfamiljer, migration och öppna samhällen”, under ett tal i augusti.

Deidre Palacios fördömer även de nya lagarna som införts i Ungern under pandemin och som påverkar ungrares vardag.

– Att det inte längre går att ändra juridiskt kön är ett väldigt starkt slag mot hbtq-rörelsen, säger hon.

HBTQ I UNGERN

Organisationen ILGA-Europe har rangordnat Ungern och 49 andra länder utifrån den juridiska situationen för hbtq-personer och för det ”sociala klimatet” i landet.

I Europa som helhet placeras Ungern på 27:e plats, och har en högre poäng än bland annat Ryssland, Polen, Tjeckien och Italien. Listan toppas av Malta, följt av Belgien, Luxemburg och Portugal. Sverige placeras på en 7:e plats.

Förra året antog det ungerska parlamentet en ny adoptionslag som förbjuder samkönade att adoptera. Dessutom infördes en lag som gör det omöjligt för transsexuella att byta kön juridiskt.

Landets premiärminister Viktor Orbán uppmanade även andra regeringar att stå upp för kristna värderingar och varnade för västerländska ansträngningar att ”experimentera med ett gudlöst kosmos, regnbågsfamiljer, migration och öppna samhällen”, under ett tal i augusti.

Efter den senaste pride-paraden, som flera lokala myndigheter deltog i, kommenterade även statssekreteraren, Miklós Soltész, att ”... vi behöver inte den här regnbågsflaggan, ta den tillbaka till väst, vi behöver de värderingar som Gud har skrivet i människors själar i mer än 2000 år ”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.