Ungerns nationalistiska regeringsparti riktar kritik mot barnbok som de menar är ”homosexuell propaganda”.

Ungerska nationalister vill förbjuda barnbok

Uppdaterad
Publicerad

Den ungerske barnboksförfattaren Boldizsár Nagy hoppades att hans nya bok, Underlandet är för alla, skulle lära barn att acceptera minoriteter och gå emot social utfrysning. I stället gör Ungerns nationalistiska regeringsparti sitt bästa för att frysa ut boken.

Boken Underlandet är för alla handlar bland annat om kaninen Tivadar, född med tre öron och Batbajan, en romsk pojke vars styvmor hatar honom på grund av hans hudfärg, men som möter kärleken när han träffar den ljushåriga Zeke.

Ungerns nationalistiska regeringsparti menar att boken är ”homosexuell propaganda” som borde förbjudas på skolor. Författaren Boldizsár Nagy ser reaktionerna som ett tecken på ökad intolerans mot hbtq-personer i Ungern.

”Det bådar inte gott för framtiden”

– Det är oskönt att en barnbok används för att uppvigla hat... eller i politiskt syfte. Titta på vad som hänt i Polen och Ryssland, det bådar inte gott för framtiden, säger han till Reuters.

Mer än 1 200 psykologer har skrivit under ett upprop som han själv har organiserat för sin bok.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.