Orbán får utökad makt under pandemin: tar sikte på teatrarna

Publicerad

Många länder har infört olika typer av pandemirestriktioner. I Ungern har parlamentet gått ett steg längre och gett premiärminister Viktor Orbán makt att styra med dekret utan slutdatum. Något som fått stark kritik från människorättsorganisationer och EU- kommissionen. Ett av de första nya lagförslagen handlar om teater.

– Jag tror att det här är ett sätt att försöka skrämma de intellektuella till tystnad. Folk vänjer sig långsamt, vid att inte uttrycka sina åsikter, berättar teaterregissören Ildiko Gaspar, från sin hemmakarantän.

Samtidigt som pandemin lamslår landet, har kampen om teaterlivet i Budapest nått sin kulmen. 

Coronaviruset och kulturen

– Det ungerska regeringspartiet Fidesz har lagt fram ett förslag, som går ut på att man tar kontrollen över finansieringen av ungerska teatrar som finansieras med statliga medel, säger journalisten Joakim Medin, som skrivit boken Orbánistan och följt utvecklingen i Ungern.

Dragkamp om teatrarna

Sedan regeringspartiet Fidesz förlorade sin politiska majoritet i Budapest pågår en infekterad vårdnadstvist mellan regeringen och den oppositionella borgmästaren om kontrollen över huvudstadens teaterscener.

I december protesterade tusentals ungrare mot vad man såg som regeringens försök att begränsa den konstnärliga friheten med nya lagar för finansieringen av kulturlivet. Och efter att undantagstillstånd införts tog regeringen upp frågan om teatrarna igen, i ett nytt lagförslag.

– Av goda anledningar har många kritiker och personer som arbetar inom kultur och teater varit rädda för att endast regeringslojala och regeringskontrollerade personer, med ”rätt” sorts värderingar kommer att vara de som styr teatrarna och deras utbud, säger Joakim Medin. 

”Orsakat oro”

Efter stark kritik och långa förhandlingar har regeringen fått backa från delar av det nya förslaget och istället nått en kompromiss som gör att vissa teaterscener fortfarande kommer att drivas av Budapest, medan staten tar kontroll över andra scener.

I ett mejlsvar till Kulturnyheterna, skriver en representant för den ungerska regeringen att ”lagförslaget inte kommer att påverka teatrarnas konstnärliga frihet”. 

Enligt regeringen är det nya undantagstillståndet i landet befogat och kommer inte att leda till begränsningar av yttrandefriheten. 

– Det här är ett av många initiativ från den Ungerska regeringen de senaste veckorna som ännu en gång orsakat oro för att Ungern rör sig i en auktoritär riktning och går till attack mot liberala funktioner och värderingar avslutar Joakim Medin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet