Kyrkan i Polen vill ha avvänjningsläger för hbtq-personer

Uppdaterad
Publicerad

Den katolska kyrkan i Polen har länge bedrivit kampanj mot hbtq-rörelsen i landet. Vid ett stort biskopsmöte tidigare i år beslutade kyrkan att inrätta kliniker för att omvända homosexuella.

– De är fria att välja själva, men om de inte längre vill vara homosexuella, då finns vi där för att hjälpa dem, säger Zygmunt Robert Berdychowskit, präst i Warszawa.

Kyrkans kampanj mot hbtq-rörelsen har väckt starka reaktioner bland aktivister i Polen. När SVT besöker Heliga korsets kyrka i Warszawa vaktas kyrkan av kravallpolis med skottsäkra västar och automatgevär. Anledningen är att kyrkan känt sig hotad av en ensam man som länge stått utanför draperad i en regnbågsflagga, i protest mot att kyrkans agerande mot hbtq-personer.

– Om vi slutar respektera våra värderingar så måste lagen ingripa. Poliserna står här för att bevara den social ordningen, säger Zygmunt Robert Berdychowskit, som är präst i kyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.