Svår situation för hbtq-personer i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Polen beskrivs just nu av många organisationer, till exempel ILHA-Europe, som det värsta landet i Europa för hbtq-personer att leva i.

– Det handlar inte bara om våld, hat och glåpord från enskilda människor. De saknar också nästan alla lagliga rättigheter, säger Daniel Tilles, journalist som driver nyhetssajten ”Notes from Poland”, om läget i landet.

I Polen existerar inga samkönade äktenskap eller civila partnerskap och homosexuella får inte adoptera. Regeringen, flera regioner, kommuner och även katolska kyrkan driver kampanjer mot hbtq-rörelsen.

– Polen är ett mycket konservativt land. Över 90 procent är katoliker och även om många av dem kanske inte går i kyrkan varje vecka så är deras attityd gentemot hbtq-personer starkt färgad av religionen, säger Daniel Tilles.

Hbtq-fria zoner

Kommuner och regioner i en tredjedel av landet har tagit beslut om att bekämpa det man kallar en ”hbtq-ideologi”.

De styrande själva hävdar att man inte är emot hbtq-personer utan den ”ideologi” de står för.

– Men självklart påverkar det här människor. Om man får reda på att man är en del av en ideologi som hotar nationen berör det förstås hårt, säger Daniel Tilles.

Politiska beslut om att bekämpa ”hbtq-ideologin” har också uppmuntrat människor att vara öppet fientliga och till och med våldsamma mot hbtq-personer. Vid de Pride-parader som ändå kunnat hållas har det dykt upp grupper av våldsamma motdemonstranter som inte dragit sig för att slåss och bränna regnbågsflaggor.

Någon statistik över antal brottsoffer finns inte, eftersom någon laglig definition av ”hatbrott” inte existerar i Polen. En misshandel, om den anmäls, är en misshandel, även om brottsoffret drabbas uteslutande för att hen är homosexuell eller trans.

Landet fortsätter bakåt

För bara några veckor sedan utsåg regeringen en ny minister som är uttalat homofob. Den nytillträdde utbildningsministern Przemyslaw Czarnek har sagt att ”hbtq-ideologin” har samma rötter som nazismen och att människor som följer den inte har något människovärde.

Daniel Tilles befarar nu att Polen ska införa än hårdare anti-hbtq-lagar.

– Speciellt nu, med den nya utbildningsministern som har väldigt starka anti-hbtq åsikter, finns det stor risk för nya, hårdare lagar.

ILGA-Europe har rangordnat Polen både utifrån den juridiska situationen för hbtq-personer och för det ”sociala klimatet” i landet. Förra året rankades Polen som det näst sämsta landet, i år har det fallit ner till bottenplats.

I Europa som helhet placeras Polen på 42: e plats av 49 länder, där endast länder utanför EU, som Ryssland, Turkiet och Azerbajdzjan får en lägre poäng av ILGA-Europe än Polen. Rangeringen toppas av Malta, följt av Belgien och Luxemburg och Norge och Danmark.

I sin årsrapport för Polen noterade ILGA-Europe ”hatisk retorik från regeringen och kyrkan” mot hbtq-personer och våld i samband med prideparader.

Bland annat attackerade människor under en prideparad i Białystok ”brutalt” av extremister som kastade rökbomber och flaskor.

Ledaren för det härskande partiet Law and Justice (PiS), Jarosław Kaczyński, förklarade att Polen måste ”försvara barn och normala familjer” från ”importerad hbtq-rörelse”, som ”hotar vår identitet, vår nation, dess fortsatta existens och därför den polska staten ”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.