Jacob de Geer, Shervin Razani, Sara Wimmercranz, Lena Apler och Jonas Eriksson är de nya drakarna i Draknästet. Foto: Ulrika Malm/SVT

Draknästet tillbaka i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Programserien där entreprenörer tävlar om att få förverkliga sin affärsidé, med hjälp av en grupp investerare och riskkapitalister, är tillbaka.

– Det blir en säsong sprängfylld av innovationsrikedom och modiga människor, säger Johan Liljeroth, projektledare på SVT, om nya säsongen av Draknästet.

Draknästet går ut på att entreprenörer presenterar sin affärsidé. Om de har tur får de hjälp och pengar av en grupp investerare och riskkapitalister – de så kallade drakarna.

Programmet sändes i SVT mellan 2009 och 2010 med Ebba Blitz som programledare och är baserat på det japanska formatet Dragons Den.

Ett välkänt format

– Draknästet är ett välkänt format för publiken, som i denna omgång erbjuder en fin plattform för unga människors innovation och drömmar från hela Sverige, säger Anna Luuk Priske, faktabeställare SVT.

Den nya säsongen av Draknästet bjuder på fem nya, men kända, drakar. Bland andra den före detta fotbollsdomaren Jonas Eriksson, Sara Wimmercranz som utsetts till Sveriges mäktigaste tech-investerare och Jacob de Geer som haft stora framgångar med olika betaltjänster.

”Har satsat allt”

I spåren av pandemin slår nyföretagandet nya rekord i Sverige och 2020 blev ett rekordår.

– Entreprenörerna har satsat allt på sina affärsidéer – och står nu rustade till tänderna inför drakarna i förhoppning om att få den investering som kan betyda allt för deras fortsatta verksamhet, säger Johan Liljeroth, projektledare SVT.

Draknästet har premiär i SVT den 19 augusti. Läs mer om årets drakar i faktarutan nedan.

Drakarna 2021

JACOB DE GEER, Upplands Väsby

En av Sveriges absolut största och mest inflytelserika tech-entreprenörer, grundare till iZettle – som förenklat kortbetalningar världen över – och som såldes till PayPal för 20 miljarder kronor.

LENA APLER, Göteborg

Affärsängel och grundare av finansbolaget Collector numera börsnoterade Collector Bank. Utnämnd till ”årets

entreprenör”, ”Årets VD” och har funnits med på listan över ”Näringslivets mäktigaste kvinnor” år efter år.

SARA WIMMERCRANZ, Stockholm (från Älmhult)

Riskkapitalist och utsedd till en av Sveriges mäktigaste tech-investerare. En av grundarna till miljardbolaget Footway, Nordens största sko-e handel. Idag driver hon Backing Minds som investerar i startups.

SHERVIN RAZANI, Stockholm (uppvuxen i Husby, född i Iran)

Superentreprenören som bland mycket annat drivit apotek, finans och eventföretag. Idag äger han hotell och är grundare av Jurek, Sveriges största rekryterings- och konsultföretag.

JONAS ERIKSSON, Sigtuna (från Luleå)

Innan sin framgångsrika domar-karriär inom fotboll har Jonas Eriksson byggt och sålt bolag flertalet gånger inom TV-sporträttigheter. Idag skapar han ny business bland annat med tränings och hälso-kedjan WE och investeringar i startups. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.