Anti-semitiska slagord har sprayats över konstverket. Foto: AP/TT

”Drottningens vagina” vandaliserad på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Anti-semitiska slagord har sprayats över konstverket i Versailles. Tidigare i somras vandaliserades verket med målarfärg.

Anish Kapoors omsusade verk ”Dirty Corners i Versailles slottspark har vandaliserats på nytt. Anti-semitiska slagord har sprayats på och runt om den 70 meter långa metallgrottan, som nu vandaliserats två gånger på kort tid.

Ska vittna om rasism

Verket har fått smeknamnet ”Drottningens vagina” efter ett uttalande av Kapoor, där han beskrev det som ”vaginan hos en drottning som tar makten”, något som har tolkats som en referens till Marie Antoinette. Sedan dess har den tubaliknande skulpturen skapat kontrovers i landet.

Kapoor kommer att låta de rasistiska slagorden stå kvar på verket, för att vittna om Frankrikes problem med anti-semitism. Vandalerna har bland annat sprayat ”degenererad judisk aktivism” och ”Kristus är kung i Versailles” över konstverket.

Fördömer handlingen

Frankrikes president Francois Hollande fördömde det hatiska budskapet på måndagen, enligt The Guardian, och regeringen säger nu att de ansvariga ska gripas och kan förvänta sig ett hårt straff.

– Det här är en handling som visar på en fascistisk syn på konsten, säger kulturminister Fleur Pellerin, som besökte konstverket på måndagen för att inspektera skadorna.

Provocerande konst

Den Londonbaserade konstnären Anish Kapoor bjöds in för att ställa ut i parken tidigare i våras. Kontroversen kring  ”Dirty Corners” har sedan dess dels bestått i den 61-årige konstnärens uttalande, men också eftersom den rostiga metallskulpturen anses skära sig mot sin glamourösa omgivning.

Förutom den enorma metallcylindern i slottsparken består verket även av en kanon inuti slottet, som skjuter rött vax mot vita väggar. Enligt Kapoor symboliserar detta en fallos som ejakulerar blod.

Utställningen kommer att pågå till slutet av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.