Foto: SVT

”Du förhåller dig till fakta som en mytoman”

Uppdaterad
Publicerad

Hårda ord mellan Hanne Kjöller och Janne Josefsson när de möttes i debatt i Gomorron Sverige.

Debatten gäller Hanne Kjöllers nya bok ”En halv sanning är också en lögn”. I den skriver DN:s ledarskribent Kjöller om uppmärksammade nyhetsfall där journalister vridit på sanningen och undanhållit fakta för att storyn ska bli bättre.

Boken har visat sig innehålla faktafel och har fått kritik, framför allt av de journalister som legat bakom nyhetsfallen i boken. Uppdrag granskning-journalisten Janne Josefsson är en av dem som kritiserat boken, för att den enligt honom kommit med felaktigheter om SVT-programmet.

Janne Josefsson och Hanne Kjöller möttes i debatt i Gomorron Sverige på onsdagsmorgonen.

– Boken har ett väldigt stort allmänt intresse, så du är helt rätt ute, men problemet är att du har så himla mycket felaktigheter i det du gör. Du förhåller dig till fakta som en mytoman gör, sa Josefsson.

”Jag tar det på allvar”

Kjöller menade att Josefssons kritik handlar om kortare stycken som är ryckta ur sina sammanhang, och att han hycklar när han kritiserar henne för att ta för lätt på faktakollar.

– Ingen har fällts i Granskningsnämnden så många gånger som du, kontrade Hanne Kjöller, som kallades ”prinsessan på ärten” av Josefsson.

– En gång har jag fällts under Uppdrag Gransknings tid, svarade Janne Josefsson på påståendet och uppmanade Kjöller att ta kritiken som framförts mot henne på allvar.

– Jag tar det på allvar, svarade Hanne Kjöller. Jag har ringt tillbaka till alla journalister som har ringt mig. Jag har tagit alla debatter. Jag har stått upp överallt och sagt att jag gärna diskuterar var och en av kritikpunkterna, fortsatte hon.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.