I Rage 2 har 80 procent av jordens befolkning dött i en katastrof. Foto: Pressbild.

E3 2018: Här är de största svenska nyheterna hittills

Uppdaterad
Publicerad

Spelmässan E3 har redan tjuvstartat med flera stora presskonferenser, och precis som de senaste åren står svenska spelutvecklare bakom flera av de största titlarna. Under helgen presenterades tunga uppföljare som Rage 2, Wolfenstein Youngbloods och The Division 2.

Umeåstudion Coldwood var först ut. På speljätten Electronic Arts presskonferens under lördagskvällen utannonserade man uppföljaren till Unravel, äventyrsspelet med den lilla garndockan Yarny i huvudrollen – ett spel som lite oväntat släpptes i samma stund som det tillkännagavs.

Mindre indie, men desto mer stora kanoner blev det under natten till måndagen svensk tid, då Microsoft och Bethesda höll sina presentationer av det kommande spelåret.

Avalanche: Action med extra allt

Stockholmsstudion Avalanche håller fast vid sin förkärlek till over the top-action, och presenterade två nya projekt: Dels en uppföljare till den humoristiskt överdrivna spelserien Just Cause, och dels en fortsättning på det post-apokalyptiska actionspelet Rage. 

Just Cause har utvecklats av Stockholmsstudion Avalanche. Foto: Pressbild.

I Just Cause 4 tycks det mesta vara sig likt från föregångarnas maximalism: Det är explosioner, oneliners, ännu större explosioner och, ja, ännu fler oneliners. Spelserien är lika mycket en hyllning av som en drift med 90-talets gyllene era av actionfilmer, och den fjärde delen ser inte ut att bli något undantag (i trailern genomförs bland annat en eldstrid inuti en tornado).

I Rage 2 har 80 procent av jordens befolkning dött i en katastrof. Men inte på grund av miljöförstöring, global uppvärmning, kärnvapenkrig eller andra pjollrigt samtida orosmoln – utan på grund av ”a fucking asteroid”. Nu återstår bara att slåss om det som finns kvar till tonerna av Andrew ”Party hard” W.K., som står för soundtracket. 

Den som förväntade sig en politisk kommentar från den svenska spelindustrins svar på thrash metal kan fortsätta vänta: Rage 2 är Mad Max på steroider. Komplett med en enorm, öppen ökenvärld och skjutglada tuppkamspunkare med hockeymasker.

Trovärdig undergång från Malmö

Ett mer realistiskt undergångsscenario bjöd Malmöstudio Massive Entertainment på. Efter de enorma framgångarna med The Division 2016 (fler än tio miljoner spelare) är studion nu i full färd med att dels bygga om stadsdelen Möllevången till ett enormt kontor för deras växande studio, och dels färdigställa en uppföljare. 

The Division 2 utspelar sig i ett USA utslaget av smittkoppor. Foto: Pressbild.

The Division 2 förflyttar spelaren från ett öde New York till ett minst lika illa åtgånget Washington DC. En dödlig epidemi av smittkoppor har slagit ut hela det amerikanska samhället, och som del av en sista samhällsbevarande enhet är det spelarens uppgift att återskapa någon form av ordning i de laglösa resterna av landets huvudstad.

The Division blev en enorm kommersiell framgång, men fick också kritik för att tappa riktning mot spelets senare delar. Det har inte hindrat The Division från att vara på gång i långfilmsformat, och huruvida Massive lyckas åtgärda bristerna i uppföljaren får vi se den 15 mars nästa år. 

Nazister rasade mot negativ nazistskildring

Sist ut bland de svenska nyheterna såhär långt är uppföljaren till förra årets (oavsiktligt) mest omtalade spelsläpp: Wolfenstein 2. Efter att svenska spelstudion Machine Games tagit över den 35 år gamla actionserien hamnade de i hetluften i höstas. Den amerikanska alt-right-rörelsen upptäckte att spelet handlar om att slåss mot nazister, vilket de menade ”dehumaniserade högerextremister”, och en bisarrt samtida konflikt uppstod.

Wolfenstein 2 är uppföljaren till förra årets (oavsiktligt) mest omtalade spelsläpp. Foto: Pressbild.

Men spelet hyllades också av kritikerna, och får nu en uppföljare i form av Wolfenstein Youngblood. I fokus står huvudpersonen B.J. Blazkowiczs tvillingdöttrar, och spelet utspelar sig i ett anakronistiskt 80-tal där nazisterna fortfarande har makten. Youngblood släpps nästa år, och denna gång kan du spela igenom hela äventyret tillsammans med en vän. Om det blir lika mycket ilska över att nazister framställs som dåliga återstår däremot att se.

Battlefield V, av svenska Stockholmsstudion Dice, presenterades redan för två veckor sen. Under Electronic Arts presskonferens visade man däremot upp nytt material från spelet, som bland annat för första gången kommer utspela sig i Norge under andra världskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.