Ebo Krdum är känd som frontfigur i bandet Genuine Mezziga men nu släpper han eget. Foto: Supertraditional

Ebo Krdum mixar afro beat med svensk folkmusik

Publicerad

För tio år sedan flydde artisten Ebo Krdum från kriget i sudanesiska Darfur till Sverige. Här föll han pladask för både fiol och cello och nu är han aktuell med en blandning av afrikansk blues, afro beat och skandinavisk folkmusik.

Potatissvensk midsommarfiol och afrikansk ökenblues kan låta som två helt olika saker, men inte för Ebo Krdum.

– När jag lyssnade på den skandinaviska folkmusiken och hur stråkarna går så påminde de om melodier från den miljön där jag föddes och växte upp, säger han.

Västafrikanskt ursprung

Den afrikanska bluesen, eller ökenbluesen som den också kallas, har sitt ursprung i Västafrika. Nomadiska melodier och gamla rytmer blandas med modern rock och texterna handlar ofta om att stå upp emot förtryck. Något som Ebo Krdum har personlig erfarenhet av.

I Darfur i västra Sudan ledde Krdums politiska aktivism till att han kastades ut från universitetet och tvingades utstå tortyr. Revolution call, första singeln från kommande albumet, är inspirerad av den sudanesiska revolutionen som startade i slutet av 2018 och som lyckades störta diktatorn och den före detta regimen.

– Låten beskriver kampen: Att samlas för att bekämpa korruptionen, för att fixa något som är fel. Och att alla känner sig delaktiga.

Revolution och förändring

Enligt Ebo Krdum spelade musiken en stor roll under revolutionen.

– Artister som levde i exil, som jag, skrev låtar till demonstranterna och de låtarna hjälpte och bidrog med jättemycket på gatorna.

Idag handlar nästan alla Krdums låttexter om revolution, förändring, samexistens och acceptans.

”Jag spelar ingen fiol”

Hans nya musik släpps på Supertraditional, ett skivbolag för samtida folkmusik som drivs av musiker som Sara Parkman, Ale Möller och Anna Möller. Men att lägga till instrument han själv inte behärskar har inte varit helt lätt.

– Jag är van vid kalebass, djembe, gitarr och traditionell flöjt. Men jag spelar ingen fiol eller cello alls så det var lite svårt att förklara exakt hur jag tänkte att det skulle låta. Men Anna (Möller, reds anm) sa: Visa med munnen hur du menar, säger Ebo Krdum och skrattar.

Albumet Diversity som kommer i höst är inspelat på åtta olika språk som alla talas i och omkring Sudan.

– Mitt mål med att sjunga på flera språk är att ha så många som möjligt involverade och inkluderade, säger Ebo Krdum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.