EBU: Kan vara säkerhetsrisk för henne

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska säkerhetstjänsten uppges ha dokument som stoppar Rysslands representant i ESC från att resa in i landet.

Eurovisionchefen Jon Ola Sand känner till diskussionen, men utgår från att Julia Samojlova kommer att kunna tävla.

– Vi förväntar oss att ESC i Kiev ska kunna hållas på samma villkor som i andra europeiska länder, säger han.

När Ryssland utsåg Julia Samojlova till sin representant i Eurovision Song Contest kallade ukrainska politiker valet för ”en provokation”. Under tisdagen rapporterade ukrainska nyhetsbyråer att säkerhetstjänsten har dokument som förbjuder Samojlova att resa in i landet. Väljer de att fullfölja förbudet kan hon inte tävla i ESC i maj.

Jon Ola Sand på Europeiska radio- och tv-unionen EBU och chef för arrangemanget, har inte fått något konkret besked från ukrainska myndigheter. 

ESC 2017

– Jag vet att det finns en diskussion om det eftersom den ryska artisten har brutit mot ukrainsk lag som den ser ut med tanke på det som sker på Krimhalvön. Men vi har inte fått någon bekräftelse från myndigheterna och därför utgår vi från att hon kan komma till ESC i maj, säger han.

”Hoppas att det löses snabbt”

När vet ni säkert?

– Vi vet inte. Vi följer det och hoppas att det blir klart så snart som möjligt. Vi förutsätter att hon ska kunna delta i tävlingen på samma villkor som andra artister, om det motsatta inträffar måste vi förhålla oss till det då. Nu hoppas vi att det här löses snabbt både för artisten själv och arrangörerna i Ukraina.

Läs mer: ESC-kandidat ”kontrollerad av Kreml”

Jon Ola Sand och EBU har daglig kontakt med ukrainska säkerhetsmyndigheter, säger han.

– Vi får bra återkoppling från dem om varför artisten eventuellt inte ska få komma till Ukraina. Vi har bett om utvidgade säkerhetsåtgärder inför det här och vi måste se det ur ett säkerhetsperspektiv. Även om hon själv inte utgör en säkerhetsrisk, måste vi se till att hon kan resa till Ukraina och vara trygg. Om det finns någon som inte önskar att ESC låter ryska artister tävla kan det här vara en provokation.

”Har bett om råd”

Vad händer om Julia Samojlova får inreseförbud?

– Det är en diskussion vi får ta vid det tillfället. Vi har hela tiden varit tydliga mot ukrainska myndigheter med att vi förväntar oss att ESC i Kiev ska kunna hållas på samma villkor som i andra europeiska länder, men vi måste se det ur ett säkerhetsperspektiv. Vi har bett om både råd och hjälp av ukainska myndigheter för att vara säkra på att vi kan hålla ESC på en tryggt sätt för alla som deltar. Det kan vara så att vi får ett kontrabesked och att hon inte kan delta.

Läs mer: Ryssland bojkottar inte ESC

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU vill enligt ukrainska nyhetsbyråer inte ge Samojlova inresetillstånd eftersom hon medverkade i en konsert på Krimhalvön 2015, efter att landsdelen tagits i besittning av Ryssland från Ukraina. Därmed kan det betraktas som att hon bryter mot ukrainsk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet