Författaren Carl-Michael Edenborg. Foto: Per Groth /TT

”Kristendomen är intellektuell”

Publicerad

Påsken är här – kanske kyrkans viktigaste högtid. Under året har religionen diskuterats flitigt på kultursidor och några av vinterns mest hyllade artister har också pratat öppet om sin relation till kyrkan. Är religionen på väg tillbaka när till och med en materialistisk kulturradikal som författaren Carl-Michael Edenborg gifter sig i kyrkan?

“I konsumismens tidevarv, där vi alla är utbytbara på arbetsmarknaden, den sociala marknaden och kärleksmarknaden, var min och Bellas långsamma vandring mot altaret och prästen en motståndshandling – mot stress, ensamhet, brus.”

Så skriver författaren Carl-Michael Edenborg i en personligt hållen essä i Svenska dagbladet i januari, där han kommer ut som lutheran. Vad lockar en materialist som drivit det inte alltid sedliga förlaget Vertigo att gifta sig i kyrkan?

Se hela inslaget i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.