Efter dissarna – här är artisterna som tackar ja till Charles kröning

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 maj kröns Charles III till Storbritanniens kung, vilket givetvis ska firas med en konsert. Men det har varit svårt att få tag i artister som vill medverka.

En tv-sänd kröningskonsert kommer att annordnas vid Windsor Castle dagen efter Charles kröning.

I helgen blev det känt att bland annat popstjärnan Katy Perry, pojkbandet Take that (dock utan Robbie Williams), soul-ikonen Lionel Richie och sångaren Andrea Bocelli kommer att uppträda framför de 20 000 åskådarna som väntas komma.

Väntade artister, enligt James Savage, chefredaktör för nyhetssajten The Local.

– Lionel Richie är en stor världsstjärna och det är ganska vanligt att amerikanska artister dyker upp på sådana är tillställningar. Men sen är det ju några namn som saknas..., säger han.

Därför har många tackat nej

Namnen som Savage syftar på är några av Storbritanniens största namn inom musiken: Adele, Elton John, Harry Styles, Spice girls och Ed Sheeran har alla tackat nej.

Många av artisterna har uppgett att kröningskonserten krockar med deras egna spelningar, trots att inga sådana finns bokade. Savage säger att det är svårt att spekulera i vad exakt det är som ligger bakom artisternas återbud eftersom de inte uttalat sig.

– Tar man Adele och Harry Styles har de tackat nej förut i sådana här sammanhang, kanske funkar det inte pr-mässigt för dem. Att det inte är tillräckligt coolt. Men det är svårt att tänka sig att hovet inte hoppades på dem.

Han säger också att kontroverserna som uppstått kring kungahuset i och med Prins Harrys och Meghans, hertiginnan av Sussex, avhopp och lanseringen av Harrys självbiografi kan spela in.

– Många tolkar det på det sättet. Att monarkins glans har fått sig en törn och att det inte längre är lika prestigefyllt att synas i de sammanhangen.

Lågt intresse i landet

I en undersökning gjord av marknadsundersökningsföretaget Yougov under förra veckan uppgav 64 procent av de tillfrågade britterna att de inte bryr sig om kröningen. Typiska siffror, enligt Savage.

– Jag skulle säga att det är vanliga siffror när det kommer till monarkin, att många känner oilika. Men min bild är att intresset är stort i landet, det är den första kröningen på 70 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.