Efter favoritens succé på genrepet – nu ändar SVT reglerna i arenan

Publicerad

Anis Don Demina tog arenapubliken med storm under genrepen inför Mello-finalen. Publiken ställde sig upp även om det egentligen inte är tillåtet på vissa platser i arenan. Därför ändrar nu SVT reglerna inför finalen.

– Vi vill att det ska kännas festligt i Anis nummer, säger Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare.

Av säkerhetsskäl har det inte varit tillåtet att stå upp för dem som sitter längst fram i publiken under Melodifestivalens sändningar. En stor kamerakran sveper runt i arenan. Och det har funnits en rädsla för att någon ska råka bli påkörd av den om de står upp och dansar under låtarna.

Ändrar krankameran

Men när Anis Don Demina körde sin ”Vem e som oss” under genrepet på fredagskvällen var de där reglerna ett minne blott. Publiken ställde sig ändå upp och dansade låtens signaturdans med händerna i luften. Så inför finalen i kväll har SVT valt att göra om och ändra reglerna.

Melodifestivalen 2020

– Vi vill att det ska kännas festligt i Anis nummer och kommer inte svepa med kranen lika lågt som tidigare just för att publiken ska kunna stå upp, säger Anette Helenius, Melodifestivalens projektledare.

Inför sändningen så kommer studiomannen Henric von Zweigbergk i stället att uppmana publiken att stå upp i just den låten.

– Publiken är väldigt taggad och det blir väldigt fina publikbilder här inne när det är mycket folk. Så i sista låten säger studiomannen att det är helt okej att stå upp och dansa, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

”Det var mäktigt”

Anis Don Deminas team på plats meddelar att de inte har bett om regeländringen utan att den har kommit helt på Melodifestival-produktionens initiativ. Några större synpunkter lär de däremot inte ha på det.

– Det var mäktigt. Jag har haft det som mål sedan vi började att få hela Friends att stå upp, sade Anis Don Demina själv efter fredagskvällens genrep.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2020

Mer i ämnet