Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det känns som en stor lättnad, säger Andreas Gustavsson från Dagens ETC som får allmänt redaktionsstöd. Samtidigt säger Daniel Färm från Aktuellt i politiken att ”det nya mediestödet minskar mediemångfalden lokalt”. Hör mer i videon. Foto: John Kassman/SVT

Efter hårda kritiken: De får nya mediestödet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen presenterades vilka som får ta del av det nya, hårt kritiserade mediestödet.

Och vilka som inte får det.

Som förväntat har majoriteten av tidningar med politisk profil förlorat på den nya modellen.

Nu står det klart att 166 olika medier beviljats mediestöd, som totalt ligger på 810 miljoner kronor. Det nya mediestödet består av totalt fyra olika stöd: distributionsstöd, övergångsstöd samt allmänt redaktionellt stöd och utökat redaktionellt stöd.

Övergångsstödet går till de som tidigare haft driftstöd och som nu ska gå över till det nya redaktionsstödet eller de som framåt inte kommer att få något stöd alls.

Svenska Dagbladet är en av tidningarna som inte får redaktionsstöd. De går från 40 000 000 kronor i genomsnittligt driftstöd mellan 2021-2023, till 33 333 333 kronor i övergångsstöd i år. Ett stöd som succesivt minskar till 2028 då tidningen inte får mer stöd om inte en annan bedömning görs.

Tidningar med politisk profil drabbade

Precis som många förutspått får många rikstäckande tidningar med politisk profil inte något redaktionsstöd. Däribland Bulletin, Flamman och Arbetaren. Det innebär i praktiken att de måste hitta alternativa sätt att försörja sig framöver.

– Ett redan extremt obalanserat och högerlutande medielandskap ser nämnden nu till att det blir ännu mer dominerat av borgerlig opinion, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis till SVT Kulturnyheterna.

Men den vänsterprofilerade dagstidningen Dagens ETC får allmänt redaktionsstöd.

– Det är en enorm lättnad. Vi är de enda vänsterprofilerade median som fått det allmänna mediestödet, och för oss betyder det att vi är av särskild demokratisk vikt, säger chefredaktör Andreas Gustavsson till SVT Kulturnyheterna.

Det nya mediestödet, som klubbades i december förra året, ska främja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet och flera lokaltidningar får utökat redaktionsstöd.

Artikeln har upptaterats. I en tidigare version nämndes tidskriften Kvartal bland dem som har en politisk profil. Det var fel. Kvartal har ingen uttalad politisk profil utan betecknar sig som politisk oberoende. Tidningen har heller ingen ledarsida.

Så har stödet fördelats

152,9 miljoner kronor till 140 medier i allmänt redaktionsstöd

167,3 miljoner kronor till 92 medier i utökat redaktionsstöd för 290 insatser för svagt bevakade områden eller insatser på nationella minoritetsspråk

489,9 miljoner kronor lämnas till 72 medier i övergångsstöd

102 medier beviljas distributionsstöd

Källa: Medisstödsnämnden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.