Efter kritiken – Expressen undersöker arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Expressen ska låta ett externt företag genomföra en ny, fördjupande medarbetarundersökning. Bakgrunden är den kritik som riktas mot arbetsmiljön i en granskning av Dagens ETC.

– Vi gör en extra medarbetarundersökning eftersom det har blivit stor debatt kring klimatet och arbetsmiljön. Vi har ganska färsk data från senaste medarbetarundersökningen men i ljuset av diskussionen vill vi fördjupa oss mer i medarbetarnas upplevelser, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Undersökningen görs efter att sex profilerade skribenter krävt en utredning av arbetsmiljön, och en handlingsplan för att komma tillrätta med ojämlika strukturer.

40 personer kritiserar arbetsmiljön

Bakgrunden är en granskning i Dagens ETC, där 40 personer som arbetar eller har arbetat på tidningen beskriver hård arbetsbelastning, utskällningar och hög stressnivå. En återkommande kritik är att tidningen inte tolererar kritiska röster internt och att sexistisk jargong och sexuella trakasserier inte har tagits på allvar av chefer och arbetsledare.

– Det är förstås tråkigt att läsa om människors negativa upplevelser, och jag har full förståelse för att det finns upplevelser som inte är positiva, vi vet att det funnits brister i ledarskapet historiskt. Men det är inte så Expressen ser ut idag, säger Klas Granström.

Chefredaktören: ”Vi har en positiv arbetsmiljö”

Klas Granström pekar bland annat på att de senaste arbetsmiljöundersökningarna ger tidningen höga betyg för bland annat ledarskap, möjlighet att tala fritt och respekt från kollegor och chefer.

– Berättelserna i Dagens ETC sträcker sig 20 år tillbaka i tiden, och det är i stor utsträckning före detta medarbetare som tecknar den här bilden. Min bild idag är att vi har en positiv arbetsmiljö. Ett område vi behöver jobba mer med är stress: vi är en driven och snabb arbetsplats, och det kan vara pressat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.