Världsstjärnan Beyoncé ändrar texterna i en av låtarna på nya albumet efter anklagelser om att låten är funkofobisk. Foto: Christopher Polk / AFP / TT

Efter kritik om funkofobi – Beyoncé tar bort ord ur låttext

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska popstjärnan Beyoncé kommer att ta bort ett ord ur en låttext i sitt nya album – efter kritik på sociala medier då ordet anses vara funkofobiskt.

Förra veckan släppte Beyoncé sitt sjunde album ”Renaissance”. Nu ändrar världsstjärnan texterna i en av låtarna, ”Heated”, efter att den anklagats vara funkofobisk.

Låttexten innehåller ordet ”spaz” som kritiserats för att vara nedsättande mot personer med cerebral pares, skriver Insider.

I amerikansk engelska kan uttrycket dock ha en annan innebörd än den i brittisk engelska och kan översättas med ”balla ur”, enligt BBC.

”Ordet, som inte medvetet användes på ett sårande sätt, kommer att ersättas”, skriver en representant till Beyoncé i ett uttalande.

I juni i år gick den amerikanska rapparen Lizzo ut med en offentlig ursäkt efter att ha använt samma ord i låten ”Grrrls”.

”Jag har haft många sårande ord som används mot mig så jag förstår vilken kraft ord kan ha”, skrev Lizzo på Instagram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.