Bonnier news vd Anders Eriksson.

Efter kritiken – Bonnier News fryser bonusar

Publicerad

Bonnier News betalade ut miljonbelopp i bonusar till sina högsta chefer – i en tid när mediebranschen befinner sig i djup kris, med stora annonstapp och permitteringar av journalister. Beslutet väckte stark kritik och nu väljer mediejätten att frysa sina bonusar för 2019 och 2020.

Förra veckan rapporterade branschtidningen Dagens Media att mediejätten Bonnier News betalat ut miljonbelopp i bonusar till sexton av ledningens chefer. Och enligt tidningen Journalisten fick mediebolagets vd Anders Eriksson en bonus på 2,4 miljoner kronor. 

Han var även en av dem ur mediebranschen som i onsdags träffade kulturministern för att begära mer statligt stöd till pressen, utöver de 150 miljoner Bonnier News redan får i mediestöd. Då som företrädare för Tidningsutgivarna (TU), där han är styrelseledamot.

”Skickar helt fel signaler”

– Det är klart att det här skickar helt fel signaler och inte är bra för vår verksamhet. Därför har vi beslutat att frysa de retroaktiva bonusarna för ledningsgruppen och våra rörliga ersättningar för 2020, säger Anders Eriksson till Kulturnyheterna. 

Har ni inte tänkt på bonusarna tidigare? 

– Den frågan har faktiskt inte varit uppe. De senaste veckorna har varit de mest intensiva i mitt arbetsliv. Vi har jobbat otroligt hårt med många frågor kring våra anställdas säkerhet och med att upprätta vår verksamhet. De här pengarna kommer att stanna i bolaget, säger han. 

Fått kritik  

Bonusutbetalningarna sker i en tid då Bonnier News drabbats av ett annonstapp på omkring 20-25 procent och inleder förhandlingar med facket om korttidspermitteringar, enligt Dagens Media. Mediekoncernens prioriteringar har kritiserats av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) som pekar på Anders Erikssons dubbla roller. 

– Att å ena sidan nyligen söka presstöd för lokaltidningar för att ekonomin är svår för dem, och å andra sidan dela ut enorma bonusar i miljonklassen till sin ledningsgrupp, är ju helt absurt, säger hon till Dagens Media och tillägger: 

– Det vore bättre om de använde sina egna medel istället för att utnyttja skattepengar, som skulle kunna göra nytta på annat håll.  

Bonnier backar 

Efter att utbetalningarna uppmärksammats väljer nu Bonnier News att frysa sina bonusar för 2019 och 2020. Ledningsgruppen kommer även att gå ner 20 procent i lön utan att arbetstiden kortas. Vad som händer med bonuspengarna längre fram är oklart. 

– När vi kommer igenom den här krisen får vi ta diskussioner med alla medarbetare som vi dragit tillbaka bonusen för att se hur vi ska hantera det. Men här och nu utgår inga bonusar, säger Anders Eriksson till Kulturnyheterna. 

Så bonusarna kommer att betalas ut, fast längre fram? 

– Det får framtiden utvisa. 

Det kan alltså bli så att de inte betalas ut i fall pengarna behövs till att bygga upp organisationen igen? 

– Att de inte betalas ut? Ja, absolut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer