Dennis Quaid gör en roll i ”A dog's purpose”. Foto: A dog's purpose

Efter kritiken: Hallströms premiär skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Premiären av Lasse Hallströms nya film skjuts upp efter protester.

Djurrättsaktivister anklagar regissören och filmteamet för djurplågeri.

”Jag såg inte vad som hände”, skriver Hallström på Twitter.

Efter att film läckt ut från inspelningen om Lasse Hallströms kommande film ”A dog’s purpose”, uppmanade djurrättsorganisationerna Peta och Animal justice till bojkott.

I den läckta filmen syns en schäfer kämpa vilt för att slippa hoppa ner i en konstgjord fors. Schäfern sjunker under ytan innan någon i filmteamet skriker att de måste bryta.

– Det är olagligt att tillfoga djur ångest och lidande, och det finns inget kryphål som låter Hollywoodfilmare att komma undan med att misshandla djur vid filminspelning, sa Camille Labchuk vid Animal Justice, till AFP.

Filmen, som skulle haft amerikansk premiär den 27 januari, skjuts nu upp, skriver Variety.

Blivit lovad en utredning

Lasse Hallström har twittrat som svar på kritiken:

”Jag har inte bevittnat denna händelse. Vi var alla angelägna om att upprätta en säker och kärleksfull miljö för alla djuren i filmen”, skrev han först, och fortsatte:

”Jag har blivit lovad att en utredning ska tillsättas och alla eventuella förseelser ska rapporteras och de skyldiga straffas”

”Jag har varit djurälskare hela mitt liv och A dog’s purpose är min tredje film om en hund”

”Till alla som sett det upprörande klippet från inspelningen: JAG SÅG INTE VAD SOM HÄNDE INNAN KAMERORNA RULLADE”.

”Fullföljde inte filmningen”

Produktionsbolaget Amblin Entertainment har tidigare hävdat att inspelningsteamet följde alla nödvändiga säkerhetsrutiner när schäfern, vid namn Hercules, placerades i forsen.

”Under inspelningsdagen ville inte Hercules göra scenen som fångades på film, så Amblin fullföljde inte filmningen”, har de sagt. Men nu har alltså Ablin Entertainment tillsammans med distributören Universal pictures beslutat att premiären ska skjutas upp i väntan på att utredningen om händelsen är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.