Skulptur och skulpturfragment som skulle säljas på Uppsala auktionskammare. Foto: Uppsala auktionskammare

Efter Kulturnyheternas rapportering: Ytterligare två skulpturer tas bort från auktion

Uppdaterad
Publicerad

Antika arkeologiska verk som skulle kunna vara plundrade var till salu på Uppsala auktionskammare, trots att detta strider mot företagets egen policy. Först efter Kulturnyheternas rapportering om ett verk från samma samlare hos ett annat auktionshus togs verken bort.

– Det är föremål med väldigt oklara uppgifter om ursprung och alla varningsklockor bör ringa här, säger arkeologen Staffan Lundén.

Efter Kulturnyheternas rapportering om ett plundrat föremål till salu på Stockholms auktionsverk, har Uppsala auktionskammare nu tagit bort två skulpturer från sin katalog. Skulpturerna är förknippade med samma svenska handlare som föremålet på Stockholms auktionsverk. I det fallet blev det illegala ursprunget tydligt tack vare bildbevis.

I fallen på Uppsala auktionskammare är det ”som det brukar vara”, enligt Staffan Lundén, arkeolog vid Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet:

– Det är föremål med väldigt oklara uppgifter om ursprung och alla varningsklockor bör ringa. Men man har väl valt att försöka sälja dem ändå, säger han.

Två skulpturer

Det ena förmålet har ingen närmare ursprungsbeskrivning än den svenske samlarens namn och att objektet härstammar från Egypten, ett land som enligt Lundén är hårt drabbat av plundringar. Det andra antas vara en romersk skulptur.

– Det dyker upp första gången 2001 på en Christies-auktion i London. Där finns ingen härkomst angiven. Det finns inget som styrker att det här föremålet kommer från någon gammal samling. Det är ett suspekt föremål, säger Staffan Lundén.

Bör kunna spåras till 1972

Enligt Unescos riktlinjer för arkeologiska föremål ska ett objekt kunna spåras tillbaka till senast 1972, då Unescos konvention för att skydda kulturella världsarv trädde i kraft. Något som Magnus Bexhed, vd på Uppsala auktionskammare, säger sig ta på största allvar.

– Den regeln förhåller vi oss till naturligtvis och det är därför föremålen har utgått ur auktionen för att vi ska säkerställa bakåt att de här två föremålen verkligen uppfylller Unescos riktlinjer, säger Bexhed.

Men hur det kom sig att de lades ut till auktion från första början?

– Ett av föremålen var förvärvat på ett av världens största auktionshus 2001 och båda två kommer från en samling som är gedigen.

”Borde följt sin egen policy”

Men enligt Staffan Lundén finns det många fall då auktionshuset Christies sålt arkeologiska föremål med falskt ursprung.

– Uppsala auktionskammare borde ha följt sin egen policy. Annars är det ju inte så stor idé att ha en policy, säger Staffan Lundén.

Men är det inte bra att de nu tar bort de här två objekten från auktionen?

– Det är väl bra att de stoppar de här föremålen. Men man kunde hoppas att de hade tänkt sig för innan det blev mediauppmärksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.