Efter lång hyreskonflikt: Svenska Akademien kan få köpa Börshuset

Uppdaterad
Publicerad

2019 gick Stockholms stad ut med att man ville att Svenska Akademien skulle börja betala hyra för lokalerna de disponerar i Börshuset. Akademien svarade att de redan betalat hyran i en klumpsumma för hundra år sedan. Staden förklarade sig redo att stämma sin hyresgäst för att få ut pengarna, men nu öppnar man istället för möjligheten att sälja huset till akademien.

Stockholms stads fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) meddelade i mars 2019 att han ville att Svenska Akademien skulle börja betala hyra för Börshuset. Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm utan att betala någon hyra.

Svenska Akademien kontrade med att hänvisa till ett 100 år gammalt avtal som tecknats med staden där akademien redan betalat hyran och att avtalet skulle gälla ”för evigt”.

Kan säljas

Nu öppnar Stockholms stad för att sälja Börshuset till akademien. Akademien har tidigare uttryckt ett intresse att köpa huset.

– I och med att det framkommit i samtal att det finns ett sånt här intresse ska vi såklart utreda det, säger Dennis Wedin.

Staden ska göra en värdering av Börshuset för att kunna göra en direktförsäljning till Akademien. Redan 1913 ville Svenska Akademien köpa Börshuset. Frågan har sedan aktualiserats politiskt flera gånger, men någon försäljning har inte varit aktuell.

Var redo att stämma

I februari 2020 meddelade staden att man var beredd att stämma Svenska Akademien för att få ut hyra. Stämningsansökan låg färdig men skickades aldrig in.

– Jag har inte ändrat ståndpunkt, vi fortsätter ha kravet att vi vill ha in hyra och vi tycker inte juridiskt att det här avtalet håller, men det här är ett lätt sätt att utreda frågan, säger Dennis Wedin, som även poängterar att man fortsatt är beredd att gå in i en juridisk konflikt om nödvändigt.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm skriver till Kulturnyheterna: ”Vi har en god dialog med Stockholms stad, men avböjer möjligheten att lämna detaljerade kommentarer till innehållet i de pågående samtalen”.

Ledamoten Eric M Runesson säger dock till Dagens Nyheter att Akademien är beredda att köpa Börshuset – om priset är rätt.

1913 var det tänkt att Svenska Akademien, med hjälp av donationer från en mecenat, skulle få överta Börshuset för 800 000 kronor. Men det avtalet landade sedan i att Akademien skulle få nyttja våning två ”för all framtid”. 600 000 kronor betalades ut från Akademien till staden.

Enligt fastighetskontorets beräkningar betalar kommunen sex miljoner kronor per år för att täcka hyran. Utöver det står staden för drift och underhåll av lokalerna, som i snitt kostar en och en halv miljon kronor årligen, enligt Dennis Wedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer