Stillestånd i hyreskonflikt mellan Stockholms stad och Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

I början av 2019 gick Stockholms stad ut med att man ville riva det avtal staden har med Svenska Akademien. Staden anser att Akademien bör betala hyra för nyttjandet av Börshuset – och hotade med stämning om avtalet inte ändras. Men snart tre månader senare har inget hänt.

Stockholms stads fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) meddelade i mars 2019 att han ville att Svenska Akademien skulle börja betala hyra för Börshuset. Svenska Akademien hänvisade till ett 100 år gammalt avtal som tecknats med staden.

Ett år senare – i slutet av februari 2020 – sa sig staden vara redo att stämma Akademien, men ångrade sig i sista stund inväntade ”ytterligare ett möte”. Sedan dess har inget hänt.

Dennis Wedin skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att samtal fortfarande pågår.

”En god dialog är igång kring en fortsatt och förändrad avtalsrelation, och samtalen handlar framförallt om att parterna tillsammans utvärderar olika juridiska alternativ till att hitta en lösning. Av respekt för den pågående processen så avstår jag från intervju.”

Wedin understryker att kravet om att Akadmien ska betala hyra kvarstår och att staden fortsatt vill ha dem kvar i Börshuset.

Detta har hänt:

14 mars 2019:

Stockholms stad gav fastighetskontoret i uppgift att börja förhandla med Svenska Akademien om hyresavtalet. Svenska Akademien nyttjar 2000 kvm i Börshuset, som ägs av staden, utan att betala hyra.

15 mars 2019:

Dåvarande ständige sekreteraren Anders Olsson svarade att hyran betalats för hundra år sedan. Det avtalet som skrevs på 1910-talet gäller fortfarande, menade han.

Mars 2020:

Svenska Akademien skrev i ett uttalande att man mottagit ett krav från staden, som Akademien tillbakavisade. Stockholms stad meddelade att man hade en färdig stämningsansökan redo att skicka in, men att man ville behålla Svenska Akademien i Börshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.