Linda Lundberg, Länsmuseernas samarbetsråd. Foto: Länsmuseernas samarbetsråd & TT

Efter länsmuseernas larm – regeringen genomlyser museernas förutsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppdrag att göra en genomlysning av de regionala museernas förutsättningar, något som välkomnas av Länsmuseernas samarbetsråd.

– Vi vill att alla ska ha tillgång till det kulturarv som vi förvaltar, säger Linda Lundberg, generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd.

Under det senaste året har Sveriges länsmuseer larmat om tuffa ekonomiska förutsättningar vilket, enligt Länsmuseernas samarbetsråd, resulterar i nedskärningar och uppsägningar, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

I december stod det klart att regeringen ger Riksantikvarieämbetet i uppdrag att under 2020 göra en genomlysning av förutsättningarna för de regionala museernas verksamhet, något som välkomnas av branschorganisationen Länsmuseernas samarbetsråd och generalsekreterare Linda Lundberg.

Ska lyfta goda exempel

– Vi har ju under lång tid lyft detta, att många länsmuseer har det väldigt tufft, och vi har uppvaktat kulturminister Amanda Lind. Vi välkomnar därför att man gör den här genomlysningen eftersom vi vill att alla ska ha tillgång till det kulturarv som vi förvaltar, säger Linda Lundberg till Kulturnyheterna.

Genomlysningen, som ska redovisas för regeringen under 2021, ska bland annat innehålla en analys av hur förutsättningarna för länsmuseernas verksamhet har förändrats över tid. Den ska också innehålla goda exempel på hur verksamheten har utvecklats, något som Linda Lundberg tycker är en bra ingång.

”Finns en stor frustration”

– Trots små resurser gör länsmuseerna runt om i Sverige många bra saker. Det är positivt att man väljer att trycka på de goda exemplen som finns, säger Linda Lundberg och fortsätter:

– Det finns en frustration hos länsmuseerna att de inte har resurser till att göra det man vill och ser ett behov av. Det som i bästa fall kan komma ut av den här genomlysningen är att man ser hur hur allvarlig situationen är. Vi vet att det handlar om att vi måste få höjda anslag för att kunna bedriva vår verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.