Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd. Foto: Andreas Hult/ SVT

Länsmuseerna kräver mer pengar till regional kultur

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen träffade företrädare för landets 24 länsmuseer kulturministern för att framföra sin oro och krav på åtgärder. På Gotland har konstmuseet nyligen tvingats stänga och en tredjedel av landets länsmuseer kommer att behöva dra ned på verksamhet och personal för att överleva.
– Vi behöver mer pengar till den regionala kulturen, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att den ekonomiska situationen för landets länsmuseer är ansträngd. Under måndagen mötte Länsmuseernas samarbetsråd kulturminister Amanda Lind (MP) för att framföra sin oro och krav på förändring.

– Staten har inte räknat upp anslagen på tio år. Grundfinansieringen måste öka. Vi behöver mer pengar till den regionala kulturen, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Gotlands konstmuseum tvingades stänga

På Gotland har konstmuseet, som är en del av Gotlands museum, nyligen tvingats stänga på obestämd tid eftersom de inte har råd att underhålla fastigheten. Och enligt Jonas Hellberg kommer en tredjedel av landets 24 länsmuseer att tvingas säga upp personal och göra besparingar. Den stundande lågkonjunkturen gör situationen än mer akut.

– Vi kommer inte att klara en lågkonjunktur med ytterligare sänkta anslag. Då kommer flera länsmuseer sannolikt läggas ned, säger Jonas Hellberg.

– Det blir ytterst en fråga för budgetförhandlingarna men det är klart att jag ser att det vore bra med mer pengar till regional kultur, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Kravet: Mer pengar

Mer pengar till regional kultur är också vad Länsmuseerna hoppas på nästa år, efter en höst med vad de anser varit en Stockholmsfixerad kulturbudget.

– Bara Nationalmuseum fick lika mycket pengar som alla länsteatrar, länsmuseer och länsmusik fick tillsammans, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Hur viktiga är länsmuseerna för kulturlivet?

– De har en central roll. Länsmuseerna är de regionala kulturhusen. Här möts man både för att lära om historia och kulturarv men också för att diskutera viktiga samtidsfrågor säger Susanne Thedéen, chef för Gotlands museum.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har inga konkreta besked efter mötet, men ska se över länsmuseernas förslag på åtgärder.

– Jag vet att det finns behov, att det ekonomiska läget är kärvt och att vi har stora utmaningar framöver. Jag tar med mig alla de förslag som lades fram på mötet idag, säger Amanda Lind (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer