På Gotland har den ansträngda ekonomin gjort att konstmuseet tvingats stänga. Bild från Gotlands museums hemsida. Foto: Gotlands museumVisa alla (2)
Visa alla (2)

Länsmuseerna i kris – Gotlands konstmuseum stängt på obestämd tid

Publicerad

Den fjärde november tvingades Gotlands museum stänga sitt konstmuseum på obestämd tid eftersom de inte har råd att åtgärda brister i fastigheten. Och Gotlands museum är inte ensamt om att kämpa med ekonomin – företrädare för landets 24 länsmuseer har länge larmat om att de är underfinansierade. Nu kräver de åtgärder.

– Situationen för oss är mycket ansträngd med en ekonomi som vi varje år måste kämpa med att få ihop, säger Susanne Thedéen, chef för Gotlands museum.

På grund av den ansträngda ekonomin har Gotlands museum tvingats stänga en del av sin verksamhet: Gotlands konstmuseum. Redan 2018 blev äldre konst som fanns på övervåningen skadad, och under 2019 plockades konsten ned och övervåningen stängdes. Den fjärde november stängdes hela konstmuseet på obestämd tid.

– Vi saknar resurser för underhåll och för att kunna ha rätt klimatanläggningar där, säger Susanne Thedéen.

Träffade kulturministern för att framföra krav

Gotlands museum är inte ensamt om att kämpa med ekonomin. Företrädare för landets 24 länsmuseer har länge larmat om att de är underfinansierade. Under ett möte idag med kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade de krav på åtgärder.

– Vi framförde vår oro och krav på att det måste ske ett trendbrott. Grundfinansieringen måste öka, vi behöver mer pengar till den regionala kulturen, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer