Karin Pettersson / Martin Nilsson Jacobi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör exempel från kritiken som Chalmers fått, och Chalmers rektor om varför de nu backar från förbudet mot politiska manifestationer. Foto: SVT

Efter livlig kulturdebatt: Chalmers backar om förbud mot politiska manifestationer

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beskedet att Chalmers tekniska högskola i Göteborg drar tillbaka sitt tidigare förbud mot politiska manifestationer. Förbudet har mötts av en livlig kulturdebatt och hård kritik.

– Det är klart att vi har lyssnat på kritiken, säger Chalmers rektor, Martin Nilsson Jacobi.

Det var i början på veckan som Chalmers gick ut med ett förbud för politiska manifestationer och affischering på campusområdet och i Chalmers lokaler. Beslutet togs med hänvisning till ”det oroliga omvärldsläget och starkt polariserade samhällsklimatet”, samt att elever och personal skulle känna sig trygga.

Fick hård kritik

Beslutet möttes av hård kritik från flera av landets kulturchefer, bland annat Johan Hilton på Göteborgs-Posten:

– Antisemitism är ett reellt och djupgående samhällsproblem som har bubblat upp till ytan nu. Men vad man gör här är att låta den lilla hatiska minoriteten påverka yttrandefriheten för den större majoriteten, säger han.

Även Victor Malm, kulturchef på Expressen, är inne på samma spår:

– Det är ju ingenting som löser den samhälleliga antisemitismen, utan det bara inskränker deras rätt att samtala med varandra egentligen.

Vill få information istället

Men idag backade alltså Chalmers från sitt beslut, med hänvisning till ”ett förändrat säkerhetsläge”.

– Vi satt i en situation där många studenter och medarbetare kände sig otrygga och nu gäller inte den situationen längre. Istället för att ha ett förbud så vill vi ha information innan man arrangerar en politisk manifestation, säger rektor Martin Nilsson Jacobi till Kulturnyheterna.

Ångrar du att ni införde förbudet från första början?

– Jag ångrar delar av beslutet, men jag ångrar inte beslutet i sig, för just då så var det ett beslut jag fortfarande tror att vi var tvungna att fatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.