Efter Megxit: Oprah intervjuar Harry och Meghan

Publicerad

Oprah Winfrey ska intervjua Harry och Meghan, hertig och hertiginna av Sussex, om förhållandet till den övriga brittiska kungliga familjen.

Harry och Meghan lämnade i fjol Buckingham Palace och den övriga kungliga familjen Windsor bakom sig. Sedan dess har Meghan bland annat pratat offentligt om ett missfall i fjol, men paret har inte med många ord pratat om uppbrottet från kungahuset.

Kanske blir det ändring på det i den 90 minuter långa intervju som Oprah Winfrey ska göra med de tu – den första längre tv-intervju paret gör sedan de för ett år sedan lämnade Storbritannien.

Hovet inte förvarnat

I programmet ska tv-drottningen först prata med Meghan om ”allt från att stiga av det kungliga livet, äktenskapet, moderskapet och filantropi till livet i strålkastarljuset”. Sedan ska Harry ansluta och prata om det nya livet i USA och parets framtid.

Det brittiska kungahuset var enligt The Times inte förvarnat om intervjun och ska ha hört talas om den via Twitter. Tidningens kungliga reportrar tror dock inte att hovet är särskilt oroligt över vad de ska säga, Harrys närhet till drottningen tros sätta stopp för de flesta verbala attacker.

Winfrey har enligt The Times uppvaktat i synnerhet Meghan i tre år, och har av hertiginnan omnämnts som en vän. Men enligt tidningen hade de två kvinnorna bara mötts en gång innan Winfrey var gäst på parets bröllop 2018.

Väntar sitt andra barn

Harry och Meghan tillkännagav i januari i fjol att de ville lämna det kungliga livet i Storbritannien. Orsaken till beslutet – kallat Megxit i brittisk press – uppgavs ha varit starkt kopplat till att de ansåg att medierna var alltför närgångna gentemot dem.

Paret bor numera större delen av året i Kalifornien i USA, och närmast grannar med Oprah Winfrey.

Hertigparet meddelade i söndags att de väntar sitt andra barn. En talesperson för Buckingham Palace meddelade då att alla i kungafamiljen, med drottning Elizabeth i spetsen, är ”förtjusta” över beskedet och önskar familjen lycka till.

Intervjun ska sändas i amerikansk tv den 7 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer