Efter den senaste tidens debatt kring fejkade lyssningar på Spotify meddelar nu Sveriges radio att de kommer att ställa in Digilistan i P3. Foto: Jessica Gow/Isabell Höjman/TT

Efter misstänkt streamingfusk: Sveriges Radio stoppar Digilistan

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens debatt kring fejkade lyssningar på Spotify meddelar nu Sveriges radio att de kommer att ställa in Digilistan i P3 på söndag och en tid framöver, det rapporterar Kulturnytt.

Under torsdagen publicerade DN en artikel där den svenska rapparen Mange Schmidt visade hur lyssningarna på en av hans låtar ökat på Spotify efter att han köpt strömningar på en sajt. Något han gjorde för att skapa uppmärksamhet kring frågan och visa sin syn på problemet.

Nu säger Jonas Westman som är redaktionschef för musiken i P3 och P4 till Musikguiden att han inte känner sig trygg med att sända Digilistan utifrån det underlag som finns. Fejkade lyssningar kan innebära att artister framstår som mer framgångsrika än vad de verkligen är.

Organisationen som levererar datan om de mest köpta och streamade låtarna är IFPI. Ludvig Werner, managing Director på IFPI Sverige, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna de ser allvarligt på all form av manipulation och fejkade eller köpta streams. Han skriver också att de ”har uppmanat Spotify att säkerställa att deras regler gör det omöjligt eller mycket svårt att nå framgång med hjälp av fusk.”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet