Serietecknaren Lina Neidestam ställer in sin medverkan på årets bokmässa i Göteborg. Foto: TT

Efter Nya Tider-beskedet: Zelda-tecknaren bojkottar

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att den högerextrema tidningen Nya Tider ska medverka på årets Bokmässa i Göteborg får hård kritik: Flera protesterar mot deras närvaro, och nu väljer serietecknaren Lina Neidestam att bojkotta arrangemanget.

Lina Neidestam, känd för serien ”Zelda” och serieromaner som ”Maran”, väljer nu att ställa in sin medverkan på årets bokmässa. Anledningen är att högerextrema Nya Tider och deras förlag Alternamedia ska medverka.

”Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme åt Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år”, skriver hon på Instagram.

Flera kritiska röster

Lina Neidestam skulle medverka på sammanlagt sex punkter under årets mässa, bland annat i ett seminarium om serietecknande och vid signering av hennes nya seriesamling ”Zelda vs patriarkatet”

”Jag träffar gärna er läsare på andra ställen under hösten och meddelar här när det kommer nya signeringar”, fortsätter hennes inlägg.

Även den feministiska tidskriften Bang har reagerat och har gått ut med starka ställningstaganden i sociala medier mot beslutet att låta tidningen ställa ut på mässan.

– Vi tycker att det är fruktansvärt att de tillåts vara med och det är verkligen oansvarigt av bokmässan. Vi förstår inte hur de tänker, säger Sanna Samuelsson som är chefredaktör för Bang till Kulturnyheterna.

– De verkar inte ha tänkt igenom det över huvud taget tycker jag.

En säkerhetsfråga

Sanna Samuelsson poängterar att det inte endast handlar om en yttrandefrihetsfråga.

– Det är såklart en moralisk principfråga men det handlar också om trygghet för både utställare och besökare. Det är inte bara någon teoretisk idé utan det handlar om säkerhet.

Diskussioner har förts men de har ännu inte kommit fram till om de kommer att följa i Lina Neidestams fotspår och bojkotta mässan.

– Det skulle vara ett väldigt stort steg för oss i och med att det är en väldigt viktig plats för att möta våra läsare, säger Sanna Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bok & Bibliotek 2016

Mer i ämnet