I klippet berättar några arrangörer om biljettrycket efter beskedet om slopade restriktioner. Foto: Pressbilder

Biljettförsäljningen rusar när kulturbranschen öppnar upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked om slopade restriktioner väcker glädje i kulturbranschen. Många släpper nu på fler biljetter till sina evenemang. Det senaste dygnet rusade biljettförsäljningen hos flera arrangörer.

Under torsdagen meddelade regeringen att pandemirestriktionerna slopas från och med den nionde februari. Ett besked som möttes med jubel från den hårt pressade kulturbranschen. Samtidigt talas det om en tuff återstartsperiod för kulturen och att förändrade beteenden kan göra att publiken inte kommer tillbaka med en gång.

Det senaste dygnets biljettförsäljning talar dock för det motsatta. Malmö Stadsteater släppte extrabiljetter till sina föreställningar som sålde slut direkt.

– Det är särskilt kul för skådespelarna, att veta att de kommer att spela infören fullsatt salong ger en otrolig känsla av optimism, säger vd:n Kitte Wagner.

Förändringen är monumental

Även hos biljettförsäljaren Tickster märks en ökad efterfrågan på biljetter.

– I morse innan klockan nio hade det sålts fler biljetter under natten än vad det gjorts per dygn under januari månad. Så man får säga att förändringen är monumental, säger Niclas Lindeberg, vd på Tickster.

Tickster släppte biljetter till tusentals nya evenemang i samband med nyheten om att restriktionerna slopas.

– Under pandemin har det hela tiden varit enorma förändringar med varje dag som gått. När de sagt att de ska stänga ner har vi sett ett 90-procentigt tapp i antal biljetter som säljs. Och när det öppnats upp kastar sig biljettköparna på boka-knappen.

”Försäljningskurvan pekar uppåt”

På Uppsala Konsert & Kongress (UKK) kallade man till ledningsmöte direkt efter regeringens besked. Där beslutade man att öppna upp helt från och med 14 februari – och släppte genast fler biljetter till kommande evenemang.

– Nu pekar försäljningskurvan uppåt. Jag tror att publiken tidigare har känt att det inte varit helt legitimt att boka biljetter, säger Emelie Appelholm Bergbohm, evenemangschef på UKK.

Hur mycket har försäljningen ökat?

– Det är lite för tidigt att säga procentuellt, men det är en stor skillnad, från att det har stått i princip still, till att det handlar om hundratals sålda biljetter.

”Behöver få tillbaka djupet”

På Göteborgsoperan tog man också emot beskedet med glädje – om än med viss försiktighet. Där märkte man också av ökade försäljningssiffror efter gårdagens besked.

– Vi är såklart jätteglada och nöjda. Samtidigt har vi fått insikter. I flera år har siffror och statistik dominerat nyhetsartiklarna, nu behöver vi få tillbaka djupet och det mellanmänskliga. Vi vet att konst och kultur skapar insikt, fördjupar liv och rustar människor för kommande kriser. Branschen har ett stort ansvar att erbjuda sådana upplevelser, säger vd:n Christina Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.