Rysk konstnär gripen efter bajskorv på minnesplats

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske konstnären Ivan Volkov har gripits efter att ha placerat en enorm låtsasbajskorv på Marsfältet i centrala St. Petersburg, rapporterar tidningen Fontanka. Bilder på konstverket spreds på internet och myndigheterna valde att sätta honom i förvar. Nu riskerar Volkov upp till tre års fängelse.

Platsen där den kontroversiella korven placerades är en minnesplats för de soldater som stupade under ryska revolutionen 1917. Det är ett av St. Petersburgs mest populära områden och ligger granne med Peter den Stores sommarträdgård.

Enligt Volkov är syftet med konstverket att uppmärksamma hundägares ovana att inte plocka upp efter sina husdjur. Fenomenet blir extra tydligt när snön börjar smälta på gatorna, säger han.

Enligt de lokala myndigheterna så har bajskorven nu plockats bort.

Inte första gången

Ivan Volkov har tidigare haft utställningar i Berlin och New York och det är inte första gången han gör bajskonst. En liknande installation gjordes 2021 i staden Protvino där han växte upp, men där fick bajskorven inte lika stor uppmärksamhet.  

– Det var så vackert att jag sket på mig, skrev Volkov på Instagram då, i ett inlägg som nu har raderats.

Mamman ber om ursäkt

Konstnärens mamma har gått ut offentligt och försäkrat att hennes son inte menar något illa och att han har stor respekt för de döda, skriver Fontanka.

– Jag är beredd att be om ursäkt till alla i St. Petersburg om min son kränkt er. Min son är en väldigt intelligent person med en bra känsla för humor.

Ivan Volkov har varit i kontakt med sin mamma efter att han greps och har försäkrat att han mår bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.