Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Efter stoppade kampanjen: Heberleins bok om våldtäkter blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Ann Heberleins (M) insamling till en bok om våldtäktsstatistik stoppades av företaget Kickstarter förra veckan. Nu har författaren och debattören fått in en miljon kronor i privata donationer, och hennes kommande bok ”Våldtäkt och kultur” planeras att ges ut under Almedalsveckan i sommar.

Insamlingen till boken på Kickstarter – en sajt för gräsrotsfinansiering – rönte stor uppmärksamhet förra veckan när företaget valde att stoppa den.

Då hade Ann Heberlein fått in 161 000 kronor till ”Våldtäkt och kultur”, en bok som ska undersöka om det finns en ”överrepresentation av män med ursprung i Nordafrika, Mellanöstern och Centralasien vid sexualbrott”, begångna mellan 2012 och 2017.

Men enligt sajten bröt projektet mot deras användarvillkor, och insamlingen stoppades.

– Jag bestämde mig omedelbart för att starta en kampanj på egen hand, och delade uppgifter till Swish och ett bankkonto i sociala medier.  Jag fick ihop enormt mycket pengar på väldigt kort tid, igår spräckte jag miljonen, säger Ann Heberlein till Kulturnyheterna.

Anlitar statistiker

Gensvaret blev stort. Ann Heberlein har ännu inte hunnit räkna det exakta antalet personer som skänkt pengar, men säger att det rör sig om ungefär 5000 personer. Enligt dokumentation som Kulturnyheterna tagit del av uppgår de sammanlagda donationerna på strax över en miljon kronor.

– Det är glädjande, min mobil har plingat konstant. Det mesta kommer från förbeställningar av boken på 300 kronor, men sju-åtta personer har skänkt 10 000 kronor var.

– Jag tror inte att jag hade fått in så mycket genom Kickstarter-kampanjen, många har uppfattat det som ett försök att tysta mig, som en attack på yttrandefriheten.

Heberlein, som till vardags är doktor i etik och kandiderar till riksdagen för Moderaterna, kommer nu att anlita en statistiker, en jurist och en kriminolog för att färdigställa boken.

– Det är komplicerat, och alla siffror måste bli rätt. Jag har namn klara att arbeta med, men jag vill inte gå ut med några namn, säger Ann Heberlein.

– Jag vill inte att personerna ska smutskastas innan arbetet är klart.

Ansågs diskriminerande

Kickstarter har inte ställt upp på en intervju med Kulturnyheterna, men skriver i ett mejl att den ursprungliga insamlingen stoppades efter att en användare anmält det som stötande.

”Vårt integritetsteam granskade kampanjen och bedömde att den främjade en fördomsfull agenda kring migrationsfrågan. Den bryter därmed mot våra regler genom att främja diskriminering och intolerans mot marginaliserade grupper”, meddelar sajten genom sin kommunikationsavdelning.

”Våldtäkt och kultur” kommer att ges ut i samband med Almedalsveckan i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.