Krav på att Brå tar fram statistik över brott och ursprung

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning. Sverigedemokraterna har i riksdagen krävt en ny undersökning – och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson se en sådan.

I Agenda på söndagen diskuterade SD:s gruppledare Mattias Karlsson och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, frågan.

I veckan presenterades en undersökning som visar att kvinnor i Sverige upplever större otrygghet. På invandringskritiska sajter slog man fast att orsaken var de senaste årens stora invandring.

Men faktum är att det inte finns färska siffror på hur stor del av brotten som utförs av utlandsfödda.

Agenda

I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brå publicerade en undersökning.

SD kräver en ny undersökning, och nu vill även den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson ha en sådan.

”Folk tror att inga svenskar begår brott”

Staffan Danielsson vill veta hur mycket vanligare det är att utrikesfödda begår brott – även om det går på tvärs med vad hans parti vill.

– Det gjordes rapporter 1996 och 2005. Nu har det gått elva år och vi har en migration som är på helt andra nivåer, säger han.

Han menar att det är kontraproduktivt att inte ta fram en sådan rapport.

– Folk tror att nästan inga svenskar begår brott, utan bara utlandsfödda. Så är det ju inte. Fakta sparkar, fakta behövs. Det är det enda jag är ute efter.

Regeringen säger nej

Regeringen säger nej till kravet på en ny undersökning om brott och utrikesfödda.

I februari i fjol meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) i ett skriftligt svar på en fråga i riksdagen att han inte tänker ge Brå något uppdrag att genomföra en ny undersökning.

Han anser inte att ”en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället.”

När SVT Nyheter söker Morgan Johansson meddelar han via pressombud att samma svar gäller också i dag.

Fortfarande aktuell

På Brottsförebyggande rådet tycker man att rapporten från 2005 håller än i dag.

Man anser att man redan har mätt och sett vad som händer med brottsligheten under perioder med hög invandring, hög arbetslöshet och ekonomiska kriser.

– Den är fortfarande aktuell, säger Stina Holmberg, som var med och skrev rapporten då. 

Rapporten från 2005 visar att det var mer än dubbelt så vanligt bland utrikesfödda att vara misstänkt för brott än det var bland inrikesfödda. För personer från till exempel Gambia och Ghana var det mer än fem gånger så vanligt – då räknat på alla slags brott.

Flyttar fokus

Enligt Stina Holmberg skulle ännu en studie inte tillföra mycket. Hon tror att en sådan kan ta bort fokus från andra saker som Brå redan har väldigt svårt att nå ut med.

– Att brottsligheten minskar och att den också minskar i invandrartäta områden, säger hon.

Argumentet från Morgan Johansson, som inte vill bli intervjuad av SVT i denna fråga, övertygar inte Staffan Danielsson.

– Att inte analysera som man gjorde 2005 nu elva år efteråt tycker jag är tjänstefel av Brå och av Sveriges justitieminister, säger Staffan Danielsson.

Diskussion i Agenda

I söndagens Agenda kan du se ett reportage och en diskussion mellan Mattias Karlsson (SD), gruppledare, och Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Agenda sänds klockan 21.15 i SVT2. Programmet kan också ses direkt på SVT Play eller i efterhand på SVT Nyheter.

Statistik i andra länder

I Sverige har statistik om utlandsfödda och brottslighet tagits fram av Brottsförebyggande rådet 1996 och 2005.

I Norge publicerades sådan statistik 2011 och under 2017 kommer en uppdatering att genomföras efter ett regeringsbeslut.

Danmarks statistikmyndighet publicerar årligen officiell statistik där brottslingarnas ursprungsland anges.

Vissa europeiska länder rapporterar brottslingars ursprung till EU:s statistikmyndighet Eurostat, andra gör det inte. Ibland görs ingen annan uppdelning än den mellan medborgare eller icke-medborgare i respektive land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet