Därför gör Agenda inslaget om invandrare och brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Varför Agenda gör inslaget om invandrare och brottslighet?

På invandringsfientliga sajter och bland personer som vill minska invandringen hävdas ofta att svenska myndigheter och etablerad nyhetsmedia ”mörkar” sanningen om kopplingen mellan invandring och kriminalitet. Att invandring skulle leda till ökad brottslighet. Det finns många åsikter och en hel del ryktesspridning kring frågan.

I dag finns ingen aktuell statistik över brottslighet och ursprung. I vårt grannland Norge pågår samma debatt och där har regeringen, där Fremskrittspartiet sitter på justitieministerposten, beställt motsvarande uppdatering av statistik baserat på kriminalitet och ursprungsland, en rapport som kommer senare i år.

I Sverige har Brå i omgångar publicerat den här typen av statistik som visar utlandsföddas andel av brottsligheten samt hur många gånger vanligare det var bland utrikesfödda, och utrikesföddas barn, att misstänkas för brott jämfört med inrikes födda. I statistiken har det också redovisats ursprungsländer och vilka brott det handlar om. Brås senaste rapport kom 2005.

Bland andra Sverigedemokraterna har länge krävt en ny undersökning mot bakgrund av de senaste årens stora flyktinginvandring och uppmärksammade övergrepp där människor från andra länder pekas ut som ansvariga.

Vi vill med vårt inslag visa vad som talar för, och vad som talar mot, en uppdatering av den här typen av brottstatistik.

Är ursprungsland en relevant faktor eller finns det andra som är viktigare, när det gäller orsak till kriminalitet? Såsom socioekonomisk utsatthet, fattigdom och bostadsort, till exempel, som annan forskning visar.

Och med en eventuell ny rapport från Brå – vad är tanken att resultatet ska leda till för politiska åtgärder?

Eva Landahl, ansvarig utgivare Agenda

Mikael Pettersson, projektledare Agenda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.