Morgan Johansson stänger dörren för möjligheten till att uppge ursprung i brottsstatistiken. Foto: SVT

Ministern: Blankt nej till att föra statistik över misstänktas ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte fört statistik över brott och ursprung sedan 2005 då Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade en undersökning på det ämnet. Men justitieminister Morgan Johansson (S) säger blankt nej till att ge myndigheten i uppdrag att ta fram ny statistik vilket land om brottsmisstänkta kommer ifrån.

– Det har gjorts både i Sverige tidigare och det finns otaliga internationella studier som alla visar ungefär samma sak. Att minoritetsgrupper ofta är överrepresenterade i kriminalstatistiken, men när man rensar för socioekonomiska faktorer så försvinner det nästan helt och hållet. Så den politiska slutsatsen som jag ska dra, den kan jag redan dra med de internationella och svenska studier som finns, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Morgan Johansson håller fast vid sitt resonemang även om invandringen det senaste året sett annorlunda ut jämfört med tidigare. Till exempel har det kommit ett stort antal ensamkommande flyktingbarn till Sverige.

– Det här gäller för den gruppen också. Jag tror att det kommer att gå väldigt bra för de allra flesta av dem. Sen kommer det säkert att finnas en grupp också som det inte kommer att gå så bra för. Då vet vi att då handlar det om att gå in med sociala insatser och med missbruksvård om det skulle behövas. Den kunskapen har vi egentligen redan, säger Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.