Hälften av riksdagspartierna säger klart nej till förslaget, medan flera inte vill uppge någon åsikt i frågan. Foto: TT

SVT:s rundringning visar: Majoritet i riksdagen ratar brottsstatistik över ursprung

Uppdaterad
Publicerad

En tydlig majoritet i riksdagen säger nej till att ge Brottsförebyggande rådet i uppdrag att uppdaterad statistiken om vilka länder personer som är brottsmisstänkta kommer ifrån. 

2005 publicerade Brottsförebyggande rådet, BRÅ, senast statistik över var brottsmisstänkta personer är födda. BRÅ:s rapport visar att personer födda i utlandet är något överrepresenterade i brottsstatistiken.   

För att ny statistik ska tas fram krävs ett politiskt beslut, men SVT Nyheters undersökning visar att en majoritet i riksdagen är motståndare till ett sådant beslut. 

L: Ser inga problem med det

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet säger nej till att ge BRÅ ett nytt uppdrag.  

Sverigedemokraterna däremot säger ja, medan Kristdemokraterna och Liberalerna inte har någon åsikt i frågan. Istället menar de att forskarna själva bör bestämma om ny statistik ska tas fram. 

– Jag tycker att det inte är vi politiska partier som ska diktera exakt i detalj hur myndigheter eller polisen ska bedriva sitt uppdrag. Om myndigheten vill föra den här statistiken så ser jag inte jag några problem med det, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad (L).

Görs i Norge

Vänsterpartiet vill inte kommentera frågan, men i våra grannländer så har den hanterats något annorlunda än i Sverige. I både Danmark och Norge så har det debatterats om ny statistik ska tas fram och till följd av att Fremskrittspartiets krav i Norge så kommer Statistisk Sentralbyrå att senare i år publicera två rapporter.  

– Det har varit en process som lett fram till att vi ska publicera två rapporter, säger avdelningschefen Elisabeth Nørgaard på Statistisk Sentralbyrå till SVT Nyheter.  

 Nørgaard säger också att rapporterna kommer att vara mer omfattande och djuplodande än den statistik som Fremskrittspartiet efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.