Facebook, som även äger Instagram, försöker motverka ryktesspridningen efter mordet på Einár.

Instagram raderar konton som sprider påstådda bilder på mordet

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på Einár har påstådda bilder på mordet och grova brottsanklagelser mot namngivna personer florerat online. Facebook, som även äger Instagram, säger nu att de arbetar för att motverka spridningen och samarbetar med polisen.

SVT har rapporterat om att bilder och videor som påstås föreställa den mördade rapparen florerar online. Samtidigt pågår intensiv ryktesspridning med grova brottsanklagelser mot namngivna personer, däribland den mördade rapparen. Spekulationerna har spridits så långt som till kommentarsfälten på Einárs egna kanaler.

– Det är spekulationer om artister eller gäng som kan ha varit involverade i mordet, säger musikjournalisten Johannes Cakar.

Anklagelserna har lett till att åtminstone en rappare känt sig nödgad att gå ut på sina kanaler och dementera inblandning i mordet.

– Det är en oerhörd anklagelse att pekas ut för ett så allvarligt brott, säger Caspar Opitz, allmänhetens medieombudsman.

Raderar konton och samarbetar med polis

Nu svarar Facebook i ett långt mejl att de tar situationen på allvar. Företaget, som även äger Instagram, skriver att arbetet med att stoppa spridning av våldsamt innehåll pågår.

– Vi har avlägsnat flera konton som erbjuder sig att dela innehåll kring hans död i utbyte mot gillamarkeringar och delningar. Vi kommer även att radera innehåll – såväl inlägg som kommentarer – som förespråkar eller glorifierar våld, eftersom det är emot våra regler, skriver Camilla Nordsted, kommunikationsansvarig för Facebook i Norden.

För att kunna rensa i det massiva informationsflödet använder man sig bland annat av AI i kombination med anställda som söker efter och raderar olämpligt innehåll.

Camilla Nordsted skriver även att Facebook samarbetar med polisen kring fallet.

– Vi har kontakt med polisen i Sverige om detta fall, och kommer att svara på de juridiska förfrågningar vi får.

Men brottsanklagelserna fortsätter: ”Insta gör inte ett smack”

När Kulturnyheterna gör en ny koll den 28 oktober finns dock teorier om namngivna gärningsmän och bakomliggande motiv kvar på flera stora konton, väl synliga för även den bredare publik som inte aktivt söker upp dessa rykten.

Bland kommentarerna finns även de som hyllar mordet och förespråkar våld. Flera fans som sörjer mordet uppmanar varandra att anmäla kommentarerna, som fortsätter välla in.

En användare uttrycker uppgivenhet över situationen: ”Jag anmäler så fingrarna blir blå, men Insta gör inte ett smack.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet